Det är svårt att mäta det dagliga personliga saltintaget exakt. Foto: Tomas Oneborg/TT

Livsmedelsverket står fast vid sina råd om saltintag

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket står fast vid sina råd om att en vuxen person inte bör få i sig mer än 6 gram salt om dagen. Detta trots att nya forskningsresultat pekar på att dubbelt så stor mängd inte verkar ha någon hälsopåverkan.

I de nordiska näringsrekommendationerna från 2012 rekommenderas vuxna människor att hålla nere saltkonsumtionen för att minska risken för högt blodtryck. Under måndagen fick en ny studie som forskare från Sahlgrenska akademin deltagit i stor spridning med uppgifter om att riskerna inte varit så stora som man tidigare trott.

Tidigare studier visar dock på ett tydligt samband mellan saltintag och högt blodtryck, enligt Irene Mattisson som är nutritionist på Livsmedelsverket.

– Det är alltid intressant när nya studier kommer och bidrar med mer kunskap. Men vi måste sammanväga flera studier för att kunna ändra våra rekommendationer, säger hon.

”Är ett hälsoproblem”

Enligt Irene Mattisson är det svårt att mäta saltintaget exakt. Hon menar att en svaghet i den nya studien är att medelåldern på deltagarna är låg. Högt blodtryck är vanligast hos personer över 65 år, enligt Irene Mattisson.

– Och det är ett jättestort hälsoproblem i Sverige, säger hon.

Just nu arbetar Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, med en sammanställning av forskningen kring saltintag. Den beräknas vara färdig under nästa år, och med den som underlag skulle Livsmedelsverket kunna komma att ändra sina råd. Irene Mattisson råder konsumenterna att inte lita blint på enskilda studier, utan hålla sig till Livsmedelsverkets sammanställningar.

Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, råder konsumenter att begränsa sitt saltintag. Foto: SVT

Inga negativa effekter med lågt saltintag

– Varje studie bidrar med något, men bakom sammanställningarna ligger ett stort arbete med att väga in olika forskningsresultat, säger hon.

Det finns inga negativa hälsoeffekter med att hålla nere sitt saltintag, enligt Irene Mattisson. Hon tipsar konsumenter om att undersöka saltinnehållet i hel- och halvfabrikat, och att försöka undvika att använda mycket salt vid matlagning.

– Det handlar om smakpreferenser. Man kan verkligen lära sig att inte gilla salt mat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.