– Det är trist såklart. Nu jobbar vi för att så snabbt som möjligt lösa problemen så att de guidade turerna kan komma igång, säger Jonathan Björk, projektledare.
Festivalen föddes efter att boende i stadsdelen efterfrågat just ljus, då många områden upplevs som mörka och otrygga. Syftet blev både att skapa mer trygghet och ge en konstupplevelse. Lights in Biskopsgården består av sex olika ljuskonstellationer i området runt Friskväderstorget i Biskopsgården, bland annat digital ljusgrafitti och ett ljuslandskap gjort av barn.
– Flera av verken är gjorda i samarbete med dem som bor här. Många har hört av sig och tycker att det är synd att det här hänt, vilket gör att det känns extra viktigt att vi kommer igång så fort som möjligt igen.
Problem håller på att åtgärdas
Festivalens projektledare Jonathan Björk tror att problemen ska vara åtgärdade så att de nu inställda guidade vandringarna kan komma i gång igen nästa vecka. Det planeras också för att sätta in extra kompensationsturer. Samtidigt som Björk beklagar stölderna säger han att scenariot fanns med i riskbedömningen inför projektet, och visar att festivalen är viktig.
– Det blir uppenbart att det finns delar av Biskopsgården i behov av mer ljus.
Förhoppningen är att Lights in Biskopsgården ska komma tillbaka nästa år. Festivalen pågår fram till den 30 november.