Louise och Björn ska blir föräldrar för första gången nästa år. Foto: SVT/TT

Louise och Björn valde privat mottagning för ultraljud

Publicerad

Sedan i mars tillåter inte regionen att partnern följer med när man gör ultraljud under graviditeten. Detta för att minska smittspridningen. Däremot får partnern följa med på flera privata mottagningar. Louise Johansson och Björn Folkeson ska bli föräldrar i mars och valde att gå till en privat mottagning för att Björn skulle kunna följa med.

– Det är en stor händelse i livet, säger han.

Louise Johansson och Björn Folkeson som bor i Göteborg ska ha sitt första barn i början på nästa år. De brukar inte använda privat vård, men valde att gå til en privat mottagning för att Björn skulle få följa med.

– Det kändes så viktigt. Vi hade sett fram emot det här väldigt länge. När vi väl insåg att det inte kommer bli så så var det privat vård som fanns som alternativ, säger Louise.

Coronapandemin

I klippet ovan berättar Louise och Björn mer om hur de ser på restriktionerna för ultraljud.

”Det är fler som vill”

En rundringning som SVT Nyheter Väst har gjort visar att flera privata barnmorskemottagningar i Göteborg märker ett ökat intresse för gravida för att boka ultraljud. Anledningen: på flera privata mottagningar är partnern välkommen att följa med om man är symptomfri. Detta till skillnad från den offentliga vården i regionen.

– Ja, det är fler som vill. Det är många som ringer och frågar om båda får komma. Vi tycker att vi märkt en ökning, säger Eva Herlenius som är verksamhetschef på Barnmorskegruppen i Göteborg.

Ett rutinultraljud hos en privat mottagning i Göteborg kostar runt 1 000 kronor, enligt SVT Nyheter Västs runringdning.

Svårt att hålla avstånd

Ylva Carlsson, överläkare och medicinskt ansvarig vid ultraljudsenheten på Östra sjukhuset, säger dock att de inte kan tillåta att partner är med på ultraljudet.

– På vår ultraljudsmottagning på Östra sjukhuset i Göteborg så harvi cirka 20 000 besök årligen. Skulle vi släppa in partnern nuskulle vi ha 40 000 personer årligen. Våra lokaler är intedimensionerade för att alla ska kunna hålla avstånd och sitta glesti väntrummet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet