• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lovisa Sjöman var en av de första att skriva under namnlistan. I klippet berättar hon om varför hon tycker det är helt fel att lägga ner flygplatsen. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Lovisa om att lägga ned flygplatsen i Skövde: ”Jättesynd när elflyget är på gång”

Publicerad

I Skövde har det startats en namninsamling för en folkomröstning om beslutet att lägga ned flygplatsen. En av de första att skriva på var 21-åriga Lovisa Sjöman som är förvånad och kritisk.

– Jag tycker det är jättesynd och särskilt om man tänker på sjukhuset också som är så nära och kan ha en flygplats som är så nära. Det är ju en himla fördel egentligen för Skövde och också för elflyg som är på gång, säger Lovisa Sjöman till SVT Nyheter Väst.

Skövde kommun har beslutat att lägga ner flygplatsen för att snabbt kunna erbjuda mark till en eventuell batterifabrik som flera kommuner vill ha. Omkring 4 500 namnunderskrifter krävs för att fullmäktige måste ta ställning till om det ska genomföras en folkomröstning.

– Jag blev väldigt besviken, särskilt när det kom från ingenstans. Det har inte diskuterats någonting, det kom ingen förvarning, säger Lovisa Sjöman.

4500 namn krävs

Lovisa Sjöman framhåller som många andra att det finns mark alldeles intill flygplatsen som hon tycker borde vara ett bättre alternativ. Då kunde flygplatsen finnas kvar. Men kommunstyrelsens ordförande säger att flygplatsen är enda området som kan stå klart tillräckligt snabbt för en batterifabrik.

Om 4 500 namn samlas in så krävs det att två tredjedelar av kommunfullmäktige röstar emot en folkomröstning för att en sådan ska stoppas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.