Reporter Lisa Johansson förklarar bristen på arbetskraft i klippet. Foto: SVT

LRF Väst om svåra lantbrukarbristen: ”Behovet är jättestort här”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska lantbruksföretag skriker efter utbildad personal. I den senaste undersökningen från SCB uppgav 95 procent att de saknade personer att anställa med rätt kompetens.

Näst efter sjuksköterskor är personer med naturbruksutbildning den största bristen på den svenska arbetsmarknaden, det visade Statistiska centralbyråns Arbetsmarknadsbarometer som kom i slutet av året. 85 procent av de tillfrågade arbetsgivarna i branschen berättar att de ser en brist på nyutbildade och 95 procent att de ser en brist på yrkesvana. 

– De skillnader som finns i landet är som ”grader i helvetet”. I bästa fall är det 7 av 10 arbetsgivare i en region eller i värsta fall 9 av 10 som ser en brist. Skillnaden är nyanser av samma sak. Det finns ingen arbetskraft att tillgå, säger Anders Johannesson, projektchef vid LRF, som följt utvecklingen under många år.

Sverige – mer självförsörjande

Sofia Karlsson, ordförande i LRF Västra Götaland, bekräftar att situationen är svår för de västsvenska bönderna.

– Vi är ju ett stort jordbrukslän, så behovet är jättestort här, säger hon.

Problemet blev belyst i samband med regeringens livsmedelsstrategi från 2017, som bland annat syftade till att Sverige skulle bli mindre beroende av import och i högre grad ska vara självförsörjande. Sedan dess har behovet på arbetskraft blivit mer påtagligt för varje år som gått, enligt SCB:s siffor. 

”Mardrömsscenario”

Konsekvensen av bristen är att företagen inte kan växa i den takt de önskar.

Att landets naturbruksgymnasier växer ses av branschföreträdare som en positiv utveckling. Men behovet av eftergymnasiala utbildningar och att utbilda nya yrkeskategorier, särskilt med fokus på teknik, är också mycket stort enligt LRF.

– Mardrömsscenariot är att vi får politiska förutsättningar till livsmedelsproduktionen men att vi begränsas av den faktorn att vi inte har tillgång till välutbildad arbetskraft. Det vore jättetråkigt, säger Sofia Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.