Mäklare står framför sitt kontor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Folk söker sig till tryggheten.” Se mäklaren Elisabeth Jansson berätta vad som lockar utländska bostadsköpare till Dalsland. Foto: SVT

Mäklaren: Svag krona lockar utländska köpare till Dalsland

Publicerad

Den svaga kronan har lockat fler utländska bostadsköpare till Dalsland – samtidigt som fler blivit intresserade av att flytta dit permanent. Det märker mäklaren Elisabeth Jansson.

– Det jag behöver göra nu är att läsa på tyskan, säger hon.

Elisabeth Jansson säljer hus i kommunerna Dals-Ed, Mellerud och Bengtsfors. Tidigare var ungefär 40 procent av hennes kunder utländska. Under 2023 har cirka hälften kommit från utlandet – som Nederländerna, Norge och Tyskland.

Se Elisabeth Jansson berätta mer om bostadsförsäljningen i Dalsland i videon.

Även Lina Henke, mäklare i Dals-Ed och Bengtsfors, har märkt ett ökat intresse.

– I Sverige får man betydligt mycket mer för pengarna, säger hon.

Enligt henne är det även naturen och lugnet som attraherar.

– Vi har en otroligt fin natur och många möjligheter för frid och lugn som jag vet att tyskarna bland annat älskar, säger Lina Henke som också intervjuats av Dalslänningen.

Ökat intresse för permanent flytt

Och vissa av de utländska bostadsköparna verkar vara här för att stanna.

– Sedan pandemin har vi även sett att flera utländska köpare, mest tyskar och holländare, inte bara vill köpa fritidshus utan har för avsikt att flytta till Sverige permanent, säger Stephanie Brodeur Flink, mäklare i Bengtsfors.

En bild som delas av mäklarna Lina Henke och Elisabeth Jansson.

De långa avstånden är inget som avskräcker då?

– Vissa kan tycka det. Men de flesta vänjer sig. Man har kanske inte allt på jättekort avstånd, men det är inte jättelångt heller. De prioriterar hellre att bo lite mer avskilt, men med en lugn närvaro runt omkring sig, säger Elisabeth Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.