Magnus Gisslén berättar att man slutat ge patienter medicinen som tidigare verkade lovande. Foto: SVT

Test av malariamedicin på coronasjuka stoppas – kan ge motsatt effekt

Uppdaterad
Publicerad

Flera allvarligt sjuka covid-19-patienter i Sverige har behandlats med klorikin, det aktiva ämnet i malariamedicin – något som lovordats av forskare i andra delar av världen. Nu kommer alarmerande rapporter om att läkemedlet tvärtom kan vara farligt.

– Därför har vi bestämt i Göteborg och i Västra Götaland att vi använder inte det, säger Magnus Gisslén, överläkare vid Östra sjukhuset.

För de som drabbas värst av covid-19 innebär sjukdomen kraftigt inflammerade lungor och en oförmåga att andas. Parallellt med coronavirusets framfart har därför en intensiv jakt på ett läkemedel ägt rum – ett läkemedel som kan ge de sjukaste bättre förutsättningar att överleva.

Läkare och forskare runtom i världen har sökt med ljus och lykta efter ett befintligt läkemedel som kan fungera antiinflammatoriskt. Läkemedelsverket har tidigare godkänt en beredskapslicens för ebolamedicinen Remdesivir. En annan kandidat som lovordades av forskare och läkare utomlands var klorokin – det aktiva ämnet i malariamedicin.

Coronaviruset i Västsverige

– När det här kom så visste vi att man hade använt det i Kina och Italien, och då började vi också använda det. Vi tänkte att det är en ganska harmlös medicin med lite biverkningar, säger Magnus Gisslén, professor och överläkare vid infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg.

Positivt tonläge

Magnus Gisslén berättar att man hade sett en viss effekt mot coronaviruset när man provade klorokin i provrör. Man drog då slutsatsen att det kan funka på patienter. Förra veckan pratade SVT Vetenskap med De forskande läkemedelsföretagen (LIF), den svenska branschorganisationen för forskande läkemedelsbolag. Då var tonläget positivt.

– Givet att det är ett säkert läkemedel som vi haft i ungefär 70 år och att mycket talar för dess effektivitet när man gör kontrollerade uppföljningar och följer virusantal och så där, så tycker jag att det här verkar otroligt spännande, sade Johan Brun, senior medicinsk rådgivare på LIF, då.

Flera svårt sjuka i Sverige behandlades följdaktligen med klorikin.

Avbryter behandlingen

Nu väljer Göteborg och Västra Götaland emellertid att avbryta experimentet. Detta efter flera rapporter om att behandlingen kan ge allvarliga biverkningar, enligt Magnus Gisslén.

– Vi kan inte utesluta att det kan förekomma allvarliga biverkningar eller till och med att prognosen kan försämras om man använder det. Så därför har vi bestämt i Göteborg, och i Västra Götaland, att vi använder inte det, säger han.

Magnus Gisslén tillägger att läget kan komma att förändras om det kommer nya rapporter som visar på annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet