Den grova misshandeln ska ha skett på Östra sjukhuset i Göteborg under 2021, under de första veckorna efter att barnet fötts. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Mamma åtalas för grov misshandel av sitt spädbarn

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 30-årsåldern misstänks för att ha gett sitt spädbarn blodtryckssänkande medicin och låtit bli att ge barnet mat. Nu åtalas hon för grov misshandel.

Enligt åtalet har den grova misshandeln skett på Östra sjukhuset i Göteborg under 2021, under de första veckorna efter att barnet fötts.

– Detta har bland annat lett till onormalt låg hjärtfrekvens, låg kroppstemperatur och att barnet minskat kraftigt i vikt. Brottet bör bedömas som grovt då agerandet varit livsfarligt för barnet, säger senior åklagare Sara Derakti.

Omfattande material

Förundersökningen bygger på en stor mängd medicinska journaler. Men även vittnesmål från personal på sjukhuset.

Enligt åtalet har kvinnan begått gärningen med uppsåt, och hon har genom sitt agerande visat särskild hänsynslöshet mot sitt barn.

– Materialet i förundersökningen är omfattande, säger Sara Derakti.

Enligt åklagaren nekar kvinnan till brott.

– Barnet ska idag må fysiskt bra och socialtjänsten är inkopplad, säger Sara Derakti.

SVT söker kvinnans försvarare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.