Hör St1:s vice vd berätta om den dramatiska händelsen i klippet.
På söndagskvällen strax innan midnatt larmades polis av personalen i ett raffinaderi på Hisingen i Göteborg, efter att en man brutit sig in i lokalen och börjat jaga personalen med en kniv.
Personalen kunde sätta sig i säkerhet genom att låsa in sig och ingen av dem skadades fysiskt.
Sköts i benet
Via kameror kunde polisen sedan se mannen gå runt i lokalerna med kniven och även en hammare.
När polisen kom till platsen gjorde mannen utfall mot poliserna med hammaren och polisen sprejade honom med pepparsprej. Då detta inte hjälpte sköt man ett varningskott sedan verkanseld som träffade mannen i ena benet.
– Det är ett skott som har träffat honom i benet. Det avlossades ett varningskott initialt och sedan var det ett skott som träffade mannen, säger Tobias Belin RLC-befäl på polisen.
Skjutningen ska utredas
Mannen var vaken och talbar när han lite senare fördes till Sahlgrenskas sjukhus med ambulans.
Finns det någon tidigare historik av psykisk ohälsa eller missbruk hos individen?
– Mannen är fortfarande oidentifierad så vi vet inte om det finns någon historik, säger Tobias Belin.
En förundersökning har inletts gällande grovt olaga hot – och fler brottsrubriceringar kan tillkomma enligt polisen.
När det gäller polisens användande av tjänstevapnet kommer det att utredas separat enligt rutin.
Polisens rätt att använda skjutvapen
Poliser får skjuta verkanseld, alltså avlossa skott mot en person, när de själva eller andra utsätts för hot eller svårare våld som kan orsaka allvarlig skada, till exempel en person med kniv eller skjutvapen.
Poliser får i vissa situationer också använda skjutvapen för att gripa en person som är misstänkt eller dömd för särskilt grova brott och kan vara farlig för andra, till exempel om personen är på väg att rymma.
Om polisen skjuter mot en person ska de sträva efter att bara för tillfället oskadliggöra personen. Skotten ska i första hand riktas mot benen.
När en polis har avlossat ett skott, antingen med avsikt eller av misstag, ska polisen lämna en rapport om det till myndigheten. Alla ärenden granskas.
Källa: Polisen