Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maneterna tar hjälp av havsströmmar och vindar för att samlas i grupper – och föröka sig. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Manetsex vid Hälleviksstrands badplats på Orust – därför samlas de i stora klungor

Uppdaterad
Publicerad

Maneter i massor förbryllade badgäster vid Hälleviksstrands badplats på Orust på söndagen. Nu visar det sig att syftet var sexuellt.

– Havet är stort så de lockar varandra så att det blir lättare att para sig, berättar manetforskaren Fredrik Gröndahl.

SVT:s reporter Daniel Strömbäck, som var på plats och badade, hörde förbipasserande säga att de aldrig sett den mängden av maneter tidigare. 

– Det var en rejäl sörja av maneter som samlats precis vid en av trampolinerna på bryggan. Väntat nog var det inte en kotte som hoppade ner där. Men ungefär 20 meter bort kunde man bada fritt från maneter.

”Handlar om reproduktion”

Manetforskaren Fredrik Gröndahl håller med om att bilderna visar en imponerande samling öronmaneter. Han tror att det är vindar och strömmar som fört dem in mot Hälleviksstrand. Det finns också en poäng i att de samlas i så stora grupper. 

– Många djur inklusive maneter ansamlas i täta bestånd vilket underlättar reproduktion.

Efter befruktningen kommer honorna släppa ifrån sig bruna larver, som fäster sig vid till exempel sjögräs eller klippor i grunt vatten och utvecklas till polyper. Polyperna delas med tiden upp i små medusor, som till följande sommar utvecklas till sexuella medusor – det vi kallar för maneter. 

– Vad som händer med polyperna avgör om det blir mycket eller få maneter ett år.

Starta klippet ovan för att se manetansamlingen på Orust

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.