Hissförbundets generalsekreterare Sara Berggren till vänster, en gallerhiss till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hissförbundets generalsekreterare Sara Berggren är orolig för hissäkerheten i bostäder i Sverige. Foto: SVT/TT

Många farliga hissar i Sverige enligt Hissförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Hissförbundet uppskattar att 20 procent av landets hissar har brister som utgör en säkerhetsrisk. Trots detta finns det ingen lag som kräver retroaktiva säkerhetsåtgärder på hissar i bostäder.

– Samma säkerhetskrav gäller som när hissen installerades, och det kan ha varit för hundra år sedan, säger Hissförbundets generalsekreterare Sara Berggren.

I hela Sverige finns cirka 120 000 hissar. Uppskattningsvis 20 procent av dessa har brister som direkt försämrar säkerheten, det uppger Hissförbundet.

– Äldre hissar saknar vital säkerhetsutrustning, säger Sara Berggren. 

I början av 2010-talet kom nya regler för att förbättra säkerheten i hissar, regler som inriktades främst på skydd i korgöppning. Men retroaktiva säkerhetskrav infördes endast på arbetsplatser – inte i bostäder.

– Det är ju framförallt i bostäder som samhällets sårbaraste grupper finns, till exempel barn, säger Sara Berggren.

Regeringskansliet gav i mars 2021 i uppdrag åt Boverket att ta fram förslag på en regeländring. Boverkets utredning och lagsförslag om åtgärder för vissa säkerhetsrisker i äldre hissar blev klar i februari 2022. Förslaget är nu under beredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.