• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Många kommuner har inte gjort några förändringar efter #metoo

Uppdaterad
Publicerad

Flera västsvenska kommuner har inte gjort några förändringar alls i spåren av metoo-rörelsen. Det visar en enkät som SVT Nyheter Väst har skickat ut.

– Vi pratar ju om en kultur som fått vara under decennier. Då är det ganska jobbigt att ta tag i det, säger Marcus Svensson, jämställdhetsstrateg i Trollhättan.

Det är ungefär ett år sedan #metoo på allvar började höras i Sverige och flera skolor, företag och kommuner fick bråttom att införa obligatoriska utbildningar och workshops i jämställdhet och hur man ska agera mot sexuella trakasserier.

Men i Trollhättans pågick redan arbetet för fullt. Sedan flera år tillbaka har man en jämställdhetsstrateg som föreläser och utbildar personalen i frågorna, och man välkomnade #metoo med öppna armar.

Ett år efter #metoo

– Man ska förstå att #metoo som fenomen var ett ögonblick i historien då ett par glasögon lånades ut och vi kunde se hur kvinnor har haft det under minst tio tusen år. Och har det än idag, säger Marcus Svensson, jämställdhetsstrateg på Trollhättans kommun.

Flera kommuner har inte agerat alls

För att få lite koll på hur, och om, kommunerna i Västsverige har agerat efter #metoo har SVT Nyheter Väst skickat ut en enkät till samtliga kommuner i västsverige.

Vi har frågat om kommunens arbete mot sexuella kränkningar har ändrats eller påverkats av #metoo, om man vidtagit några åtgärder, så som workshops eller utbildningar samt om man har sett en upp- eller nergång av antalet anmälningar om sexuella trakasserier efter #metoo?

Svaren har varierat kraftigt. Mer än hälften av de svarande kommunerna uppger att man inte har gjort några organisatoriska förändringar. Däremot har flera valt att genomföra utbildningar och kurser i ämnet efter #metoo.

Att flera kommuner valt att inte göra något allt förvånar inte Marcus Svensson.

– Vi pratar ju om en kultur som fått vara under decennier. Då är det ganska jobbigt att ta tag i det. Speciellt när det är vi själva som måste göra något, och inte någon annan, någon annanstans, säger han.

”Vi jämför oss med skräp”

Enligt Marcus Svensson handlar det om okunskap om en kommun inte agerar för jämställdhet och mot sexuella trakasserier.

– Det handlar inte om att de är ”onda”, utan man förstod helt enkelt inte vad #metoo var, säger han.

Även om man i Trollhättan arbetar hårt med dessa frågor och har gjort under flera års tid ser inte Marcus Svensson att arbetet är färdigt. Långt ifrån.

– Vi har en jätteresa att göra fortfarande. Sverige är bra på jämställdhet i förhållande till andra som är riktigt dåliga. Jag brukar säga att vi jämför oss med skräp, säger han.

Hör Marcus Svenssons tankar om enkätresultatet i klippet ovan.

Enkätresultaten

Svarsfrekvens: 36 av 49 kommuner

Har kommunens arbete mot sexuella kränkningar ändrats/påverkats på något vis i spåren av metoo-rörelsen som startade förra året?

Ja: 16 Nej: 20

Vidtog ni några åtgärder i spåren av #metoo inom er organisation (ex. workshops, kurser etc)?

Ja: 23 Nej: 13

Har ni märkt av en ökning eller minskning i antalet anmälningar efter #metoo?

Ökning: 4 Ingen skillnad: 23 Osäkert: 7 Ej svar: 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ett år efter #metoo

Mer i ämnet