Gustav Fridolin kunde inte hålla känslorna tillbaka i SVT:s livesändning från Trollhättan.

Manifestation ett år efter skolattacken

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det ett år sedan skolattacken i Trollhättan ägde rum och under lördagskvällen samlades hundratals för att stå upp mot rasism tillsammans.

– Vi ska hämnas med kärlek, säger utbildningsminister Gustav Fridolin som deltog i manifestationen.

Torsdagsmorgonen den 22 oktober 2015 klev 21-årige Anton Lundin Pettersson in på Kronans skola, klädd i ansiktsmask, svart rock och svart hjälm. Beväpnad med kniv och svärd gick han till attack mot elever och lärare. Tre personer dog och en elev skadades allvarligt. Även gärningsmannen dog av sina skador efter att polisen sköt honom.

Tiden som följde var fylld av sorg. Ett år senare när Trollhättans stad ordnar en manifestation för att hedra offren och att stå upp för tolerans är sorgen kvar. Men det finns också hopp som genomsyrar demonstrationen. Vid 18-tiden inleddes ett fackeltåg från Lextorpskyrkan till Kronans skola.

Skolattacken i Trollhättan

– Jag har en gammal lagkamrat och vän som gick bort i attacken. Man kom hit för att visa sin respekt och för att samla Trollhättans invånare, säger en ung man som deltar i manifestationen till SVT:s utsände.

”Vi har blivit mer sammanfogade”

Bredvid honom stod också Emma Käck som även hon tog del i fackeltåget. Hon tycker att den hemska händelsen åtminstone har lett till något gott i form av sammanhållningen i staden.

– Vi har blivit mer sammanfogade på något sätt. Vi var mer splittrade innan, säger hon.

SVT:s reporter Prescilia Haddad är själv uppvuxen i Kronogården och har under det senaste året rapporterat mycket från händelsen.

– På Facebook strömmar det in inlägg från människor som vill uttrycka sina kondoleanser. Det är många som har drabbat av det här, även om de inte var på skolan. Många känner till varandra och det tog hårt på staden, säger hon, men hon tror också att staden har blivit mer sammansvetsad efter attacken.

–De som jag känner från Kronogården är såna som backar en när det behövs. Det känns som att resten av staden har anslutit sig.

Tårögd utbildningsminister

Gustav Fridolin var märkbart rörd när han mötte SVT:s reporter.

– Min första tanke när jag hörde var: ”Det är ju detta som inte får hända”. Det handlar i grunden av en förvriden världsbild och ett hatbrott som begicks. Men vi måste komma ihåg vad de vuxna gjorde. Det kunde ha blivit mycket värre, men de skyddade barnen, säger han.

Han menar också att arbetat mot rasismen måste hela tiden fortsätta.

– Vi måste se rasismen och se hur man kan bekämpa om det. Vi måste prata om människors lika värde i klassrummen.

Vad är din upplevelse av manifestationen?

– Det är en oerhörd värme. Som socialpedagogen sa det: ”Vi ska hämnas med kärlek”. Det är en stor styrka som Trollhättan visar efter det hemska som hände.

”Har sett fram emot ikväll”

En av Trollhättanborna som har tagit sig till fackeltåget ett år efter attacken är Monika. Hon berättar att hon har sett fram emot kvällens minnesceremoni.

– Det känns så skönt när vi kan göra något tillsammans och solidarisera oss. Det är inte alltid man får tillfälle att göra det, men idag kan man det. I fjol var det mycket sorgligare, idag känner man hopp.

Hur har året varit?

– På SFI har vi föräldrar till barn som har dött och föräldrar till barn som var där när attacken skedde. Man känner av det hela tiden, men när man pratar om det som hände är det med känslan om att man måste göra det bättre. Det finns en styrka i de som bor här.

Trollhättan är också en stad som är segregerad, där många invånare bor i miljonprogram som Lextorp och Kronogården. Det hoppas Monika att det ska bli en ändring på.

– Jag hoppas att vi ska bli en integrerad stad, att vi får träffa personer från alla möjliga kulturer i alla delar av staden.

Tre dödsoffer

Attacken mot skolan Kronan krävde livet av tre personer. Elevassistenten Lavin Eskandars familj kämpar vidare. I dokumentären ” Kronan – ett år efter skolattacken i Trollhättan” som sändes i SVT i fredags berättar hans bror att han fortfarande inte kan släppa in alla känslor.

Läraren Nazir Amso höggs och svävade mellan liv och död i flera veckor efteråt innan han dog. På begravningen kom det en stor folkmassa för att visa sitt stöd. Under minnesceremonier och begravningar har folk som tidigare inte känt varandra hämtat stöd hos varandra.

 – Vad jag har förstått var han en oerhört omtyckt lärare. Wahed Kosa som överlevde attacken beskrev honom som en fadersfigur, säger Prescilia Haddad.

En överlevande

Den sista som attackerades var 15-åriga Wahed Kosa som fick allvarliga skador, men överlevde. Nu kan han sporta och mår bättre.

– Han är så oerhört stark. När vi pratade med varandra ville han lyfta fram att alla människor är lika mycket värda. Det talade han på Nazir Amsos begravning. Det tycker jag representerar honom bra, säger Prescilia Haddad.

Ceremonin fortsätter

Under kvällen kommer flera sånger att sjungas utanför skolan. Anhöriga kommer att läsa dikter och en vernissage ska presenteras.

– Jag kan väl säga det att trots den tragiska händelsen som påverkat hundratals människor finns det ändå hopp. Hundratals har samlats för att ena sig mot rasismen. Det är nog en stor uppslutning senare på kvällen också, säger Sanna Ekstedt Larsson, SVT:s reporter på plats.

– Jag tycker det är ganska tydligt att det är en manifestation mot rasism. Nazismen var ganska framträdande på 90-talet och det har nog lämnat en bitter smak hos de som bor där. De kan ta avstånd mot det här, säger Prescilia Haddad.

SVT Nyheters dokumentär om skolattacken kan du se här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet