Manifestation på Götaplatsen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Se manifestationen för de som tagits som gisslan och hör Allan Stutzinsky och Staffan Granér. Foto: SVT

Manifestation i Göteborg till stöd för personer tagna som gisslan av Hamas

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen deltog runt 200 personer i en manifestation för dem som tagits som gisslan av Hamas.

– Känslorna är sorg, vemod men också ett starkt stråk av vrede, säger Allan Stutzinsky, ordförande i den Judiska församlingen i Göteborg.

Deltagarna vid manifestationen på Götaplatsen i Göteborg, hade med sig 240 ballonger till stöd för varje gisslan som tagits av Hamas.

– Vi vill visa att vi tänker på dem, stödjer dem och att vi vill att de släpps fria, säger Allan Stutzinsky.

”Tar inte ställning för eller emot krig”

I ett pressmeddelande från den judiska församlingen i Göteborg skriver man att syftet med manifestationen inte är att ta ställning för eller emot krig utan att man kräver att gisslan släpps fria.

Sverige avstod nyligen från att rösta för en humanitär vapenvila i FN-omröstningen, eftersom man i resolutionen inte tydligt fördömer Hamas attack mot Israel och inte hänvisar till Israels rätt att försvara sig mot terrorister, enligt utrikesminister Tobias Billström (M).

Åsikterna går isär

Vad tycker du om att Sverige lade ned sin röst?

– Jag tycker att det var bra. En vapenvila nu är en inbjudan till Hamas att slakta judar igen, säger Allan Stutzinsky.

Men enligt den judiska föreningen, Judar för israelisk-palestinsk fred (Jipf), som har cirka 100 medlemmar i Sverige, är det fel väg att gå.

Staffan Granér är en av talespersonerna för föreningen. Han tycker att Hamas borde släppa gisslan villkorslöst. Samtidigt tycker han att Sverige skulle röstat för den humanitära vapenvilan.

– Det rimliga är att man tar ett tydligt ställningstagande mot att använda sig av den typ av övervåld mot civila, säger han.

I klippet ovan: Se manifestationen för de som tagits som gisslan och hör Allan Stutzinsky och Staffan Granér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.