Suzann Larsdotter menar att samhället blundar för manlig prostitution. Foto: SVT / RFSU

Manlig prostitution vanlig – men osynlig

Uppdaterad
Publicerad

Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU, säger att hon i åratal hört om ”flyktingpojkar” som säljer sex. Hon reagerar med bestörtning på uppgiften att problemet nu verkar öka i omfattning.

Göteborgs räddningsmission slår larm om ett växande antal unga män med flyktingbakgrund i gatumiljön. Personerna tros tillhöra gruppen ensamkommande barn och flera personer ska ha sett dem plockas upp på särskilda platser av äldre män.

Uppgifterna bekräftas av flera personer SVT Nyheter talat med.

Situationen för ensamkommande

– Jag blir mycket upprörd. Jag hörde talas om det här redan 2009. Då var det i Stockholm som personer hade uppmärksammat unga män med ursprung i andra länder som syntes inom gatuprostitutionen tillsammans med äldre män.

Det säger Suzann Larsdotter, sexolog och anställd inom RFSU.

– Det är förskräckligt att inte myndigheterna tar tag i det här problemet, tyvärr är det typiskt, säger hon.

Manlig prostitution vanlig

Enligt flera studier, bland annat en som gjordes av länsstyrelsen i Stockholm 2014, är det fler unga män än unga kvinnor som har erfarenhet av att sälja sexuella tjänster.

– Men vi pratar inte om saken, en orsak är att man traditionellt ser prostitution som mäns våld mot kvinnor. Man vill inte se män som offer i det här sammanhanget, menar Suzann Larsdotter.

En annan orsak till att för lite fokus läggs på frågan tror hon är att det till stor del handlar om samkönat sex.

– Många har en bild att ”det är väl inget konstigt med bögar som knullar runt” och att de som säljer gör det frivilligt.

Det är dock en bild som inte stämmer med verkligheten, enligt Suzann Larsdotter.

– Det här är ofta oerhört utsatta personer. Personer som har utsatts för sexuella övergrepp eller som är så desperata i sin levnadssituation att de inte ser någon annan utväg till försörjning.

Enligt Larsdotter kan det ibland också vara svårt med gränsdragningen. Det är inte alltid som de sexuella tjänsterna ersätts med kontanter.

– Det kan handla om att offret bjuds på mat eller erbjuds husrum, det kan ta sig många olika former.

”Samhället måste agera”

Suzann Larsdotter kräver nu en attitydförändring.

–  Samhället måste reagera, socialtjänsterna måste agera och hela myndighetssverige borde börja erkänna den här problematiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Situationen för ensamkommande

Mer i ämnet