Gatuprostitutionen har mer än halverats de 20 senaste åren – men kring ökända området Rosenlund i Göteborg pågår den fortfarande. Foto: TT

”Männen är inte rädda för att åka fast”

Uppdaterad
Publicerad

Sexköpslagen har inte lyckats avskräcka sexköpare men ger ändå stöd åt de kvinnor som säljer sex, menar organisationen Rosenlundstödet i Göteborg – men polisen har en annan uppfattning.

När Länsstyrelsen i Stockholm på fredagsmorgonen presenterade en nationell kartläggning över prostitutionen i Sverige konstaterade projektledaren att det var oklart vilken effekt sexköpslagen har haft sedan den trädde i kraft 1999.

– Vi kan inte se någon drastisk minskning, utan efterfrågan ligger ungefär konstant. Att lagen skulle ha haft den avsedda effekt som vi ville – det är svårt att se, säger Amanda Netscher, projektledare på länsstyrelsen i Stockholm som lämnade rapporten till regeringen.

”Inte rädda för att åka fast”

Gatuprostitutionen har mer än halverats på 20 år, men kring det ökända området Rosenlund i Göteborg pågår den fortfarande.

– En fredag kan det komma en bil full med killar i 20-årsåldern som ska dela på en tjej på en fest, säger Nadine Bergquist, medlem i Rosenlundsstödet som jobbar med att hjälpa de prostituerade i området.

– Männen som söker sig hit är inte rädda för att åka fast, säger hon.

Polisen: Lagen har avskräckt

Men polisen är inte av samma åsikt. Polisen tolkar rapportens slutsats om att sexköparna inte blivit fler som att lagen haft en tydligt avskräckande effekt.

– Den har i allra högsta grad bidragit till att det inte är socialt accepterat i Sverige att köpa sex. Vi märker att sexköparna är betydligt försiktigare och betydligt mer rädda för att åka dit, säger Simon Häggström i Stockholmspolisens prostitutionsgrupp till TT.

Stärker kvinnorna

Nadine Bergquist på Rosenlundstödet menar ändå att lagen haft effekt – fast för kvinnorna som säljer sex på gatan.

– Den är extremt viktig för kvinnorna – för att de överhuvudtaget ska ha någon säkerhetslina. Lagen innebär att de kan anmäla om de blir våldtagna eller misshandlade. Men sen att attityden bland männen inte har ändrats borde man ju titta mer på, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.