Loreen är en av artisterna som kommer uppträda på Emma Knyckares mansfria festival Statement. Foto: TT

Mansfri festival släpper in män

Uppdaterad
Publicerad

Statement festival har fått stor uppmärksamhet på grund av att det är en festival för kvinnor – där cis-män inte är välkomna.

Men festivalarrangörens svar till Diskrimineringsombudsmannen visar att männen visst får komma in.

Bara minuter innan den mansfria Statement festival startar, får SVT Nyheter Väst ny information om arrangemanget. Enligt Diskrimineringsombudsmannens handlingar får så kallade cis-män komma in på festivalen. I yttrandet är flera frågor ställda till festivalens arrangörer.

Några av dessa handlar om huruvida alla, oavsett kön, får köpa biljett till festivalen, och på den frågan svarar festivalen ja. En senare fråga i handlingarna handlar om huruvida alla – oavsett kön – kan gå in och delta på festivalen. Där är också svaret ja.

Mansfri festival

Festivalen kritiserad

Festivalen har fått kritik för att diskriminera män, och sju personer har anmält den till Diskrimineringsombudsmannen (DO). DO har dock inte hunnit utreda frågan innan festivalen drar igång. I tidigare intervjuer med SVT har initiativtagaren Emma Knyckare sagt följande:

– Om det hör av sig någon man till mig och säger att det här är diskriminering, så brukar det räcka med att förklara varför festivalen finns och behövs. Många kvinnor och ickebinära, personer som identifierar sig bortom kön (reds. anmärkning), kan inte gå på festivaler i dag, för att de inte känner sig trygga helt enkelt. Det här är inte en lösning, utan en reaktion på problemen, det brukar de flesta faktiskt förstå.

Vill inte kommentera det

När SVT Nyheter Väst når pressansvarig för festivalen vill de inte kommentera uppgifterna om huruvida männen får komma in.

– Jag får inte kommentera något kring entrén, av säkerhetsskäl, säger Rebecka Ljung som är pressansvarig för festivalen.

Varför inte?

– Det kan jag inte kommentera.

Säkerhetsskälen – är det säkerhetspersoner som gett er råd om det här?

– Det är arrangörerna själva som bestämt det här, säger Rebecka Ljung.

Festivalen är på fredagen och lördagen, och hålls på Bananpiren i centrala Göteborg. 

Utdrag ur Diskrimineringsombudsmannens handlingar

”Föreningen har på fråga 3(a) svarat att det stämmer att Statement festival (festivalen) välkomnar alla som inte är cis-män och att personer som identifierar sig som cis-män är exkluderade från att delta.

På fråga 7(a) har föreningen uppgett att alla oavsett kön eller könsöverskridande identitet eller uttryck kan gå in och delta på festivalen, och att det inte finns några regler för tillträde på festivalen (svar fråga 8). Hur ska detta förstås? Innebär det att icke cis-män inte är välkomna på festivalen, men att icke cis-män ändå kan delta på festivalen?

Statement festival (reds. anmärkning) uppger sammanfattningsvis följande: Föreningen gör skillnad på hur man marknadsför festivalen och hur den genomförs. Föreningen riktar sig till en viss målgrupp men kommer inte neka någon att komma in vid entrén.”

Cis: Att känna att det mesta som handlar om ens kön stämmer överens med vad andra förväntar sig brukar kallas att vara cisperson.

Att vara cis är till exempel om du känner dig som kille, är kille enligt folkbokföring och myndighetsdokument, och har en penis. Ordet cis betyder ”på samma sida”.

Källa: Umo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mansfri festival

Mer i ämnet