Mariestad tänker polisanmäla ensamkommande som får sina åldrar uppskrivna. Foto: SVT

Mariestads kommun ska polisanmäla ensamkommande

Publicerad

Mariestads kommun ska börja polisanmäla ensamkommande som får sin ålder uppskriven till över 18 år.

– Vi måste få slut med det här bidragsfusket, säger Johan Abrahamsson (M), som får hård kritik både av oppositionen och från juristhåll.

Bakom beslutet, som fattades i kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdagen, står moderaterna Johan Abrahamsson, kommunstyrelseordförande, och Henrik Karlsson. Sedan januari förra året har bara åtta personer fått sin ålder uppskriven i Mariestads kommun, men beslutet kommer inte att gälla retroaktivt.

Varför vill ni göra det här?

– Om man som Mariestadsbo försöker att med falskleg ta ut socialbidrag så polisanmäls detta. Om man försöker få ut mer pengar från försäkringskassan så polisanmäls det. Vi vill att de här personerna som är över arton år, de ska få vara på Migrationsverkets boende. Det handlar inte om att de inte ska få asyl, utan det handlar om att de ska bo där och inte hos kommunerna. Man ska inte få fördelar för att man ljugit om sin ålder, säger Johan Abrahamsson (M).

Brottet det handlar om är brott mot lagen om bidragsbott. Vid en fällande dom blir man återbetalningsskyldig, och i straffskalan finns fängelse i högst ett år.

Hård S-kritik

Beslutet har fått oppositionen att rasa. Socialdemokraternas ordförande i Mariestad, Ida Ekeroth, säger att kommunen hela tiden har haft möjlighet att själva skriva upp åldern om man haft misstankar att någon ljugit om sin ålder, vilket man inte har gjort. Hon anklagar Moderaterna för att fiska i grumligt vatten.

– Jag tycker det är osmakligt. Jag vet inte vad jag ska säga, det är bara så sjukt konstigt. Självklart ska man inte bryta mot svenska lagar, men i det här fallet så förstår jag inte. De är väl medvetna om att det inte kommer bli några fällande domar. Vad är uppsåtet? säger hon.

Vad tror du att det här kan få för effekt?

– Det ökar bara på främlingsfientligheten och misstron mellan olika människor. Det här blir en sanning för dem som redan har tanken att nyanlända tar svenska resurser.

Risker med medicinsk bedömning

De medicinska åldersbedömningarna har tidigare mött kritik, bland annat från Advokatsamfundet. Advokaten Karin Gyllenring på Asylbyrån blir upprörd när hon får höra om Mariestads kommuns planer. Eftersom de medicinska åldersbedömningarna inte är helt säkra, det finns till exempel tio procents felmarginal för tandröntgenresultaten enligt Rättsmedicinalverket, menar hon att det blir svårt att uppfylla beviskraven.

– Om en åklagare skulle titta på det här skulle de svårligen kunna komma fram till att det är bortom allt rimligt tvivel att personen är över 18 år. Därav ser jag det som ren signalpolitik, säger hon.

– I och med att det finns en felmarginal vad gäller uppskrivningar så finns det också en risk att man i så fall döms för bidragsbrott felaktigt.

”Handlar inte om färre flyktingar”

Johan Abrahamsson är dock noga med att påpeka att det inte handlar om att ta emot färre flyktingar.

– Man ska självklart få söka asyl i Sverige, men man ska få bidrag utifrån sin rätta ålder, säger han. Om man tillskansar sig något som man inte ska ha, då tar man resurser från andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.