Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Eklind, Azelios vd, invigde anläggningen tillsammans med Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S). Foto: SVT

Marockansk solkraft styrs från Åmål

Uppdaterad
Publicerad

I en container i Åmål finns kanske en del av den gröna omställningen. Här hoppas nämligen ett solkraftsbolag att just deras teknik ska visa sig lönsam och kunna skapa arbetstillfällen i regionen.

Tekniken handlar om att energin från solens strålar lagras som värme. Det gör det möjligt att utvinna elektricitet även nattetid.

– Idag finns det effektiva sätt att omvandla el från solenergi med hjälp av solceller. Problemet är att de levererar bara el när solen lyser. Vill man ha el övriga timmar per dygn måste man kunna lagra, säger Jonas Eklind, vd för Azelio.

Om lagring av solenergi blir mer effektiv skulle en möjlighet vara, enligt honom, att ersätta dieselaggregat på platser som ligger utanför elnätet och har behov av ständig elförsörjning, exempelvis sjukhus.

”Extremt stort behov att fylla”

Från och med årsskiftet finns företagets teknik på plats i ett solkraftsfält i Marocko. En ”tvillingenhet” i Åmål ska användas för att ge instruktioner och vidareutveckla tekniken. Dessutom ska oberoende tester genomföras för att bevisa teknikens effektivitet.

Men det är mycket att bevisa och utvecklingen är samtidigt rejält kostsam. Företaget tog nyligen in 350 miljoner kronor i riskkapital.

Om allt går i lås och ordrar börja komma in är nästa steg att starta montering av komponenter i Uddevalla under 2021.

Ni är inte de enda som försöker lyckas med det här, hur ser du på era förutsättningar i den ”gröna kapplöpningen” som pågår?

– Det är som du säger extremt många olika bolag och teknologier som jobbar här. Men det är också ett extremt stort behov som ska fyllas, säger Jonas Eklind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.