Kommuner måste förbereda sig för ett snabbt ökat flyktingmottagande

Uppdaterad
Publicerad

Sedan kriget i Ukraina började har 52 000 ukrainska flyktingar kommit till Sverige i år. Men hur det kommer se ut framöver vet ingen.

– Det är jättesvårt att veta med läget som är i Europa med kriget i Ukraina. Det är en stor osäkerhet, säger Said Osman integrationsstrateg i Uddevalla kommun.

Nästa år tror Migrationsverket att ungefär 15 000 kommer att komma. Men – de säger också att om kriget eskalerar kan det bli uppemot 100 000 som söker skydd här i Sverige.

En osäkerhet som gör det svårt för kommuner, likt Uddevalla, att förbereda sitt mottagande. Uddevalla kommun har hittills tagit emot omkring 150 ukrainska flyktingar.

– Vi måste helt enkelt ha beredskap efter osäkerheten. Så vi har en plan om utifall det skulle stå 40 personer en dag här, säger Said Osman.

Civilsamhället hjälper

I Uddevalla har man idag totalt omkring 250 personer som är asylsökande eller massflyktingar. 150 av dem är från Ukraina. De bor i lägenheter eller i korridorsboende men även bland annat hos värdfamiljer. Frivilligas hjälp är viktig.

– Vi har lärt oss mycket genom att bland annat samverka med hyresvärdar i ett tidigt skede, civilsamhället och olika frivilligorganisationer. Det har gått utan dem, men det hade inte blivit så bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.