Foto: Teracom

Nu byggs Häglaredsmasten upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har ännu ingen misstänkt för sabotaget i våras. Nu byggs en ny mast för 50 miljoner kronor i Häglared utanför Borås.

En lastbil rullar fram i dimman. Vid vägens slut sträcker sig två torn upp i grådiset. Maskinslammer bryter tystnaden i skogen när byggarbetare med hjälp av kranar lyfter väldiga metalldelar på plats. För 50 miljoner kronor byggs nu den nya masten i Häglared utanför Borås. När den är färdig och i gång i april plockas resterna av den gamla masten ned. 

”Helt unik händelse”

Drygt ett halvår har passerat sedan den 322 meter höga Häglaredsmasten bröts rakt av söndagsnatten den 15 maj. 

Sabotage av master

– Det är en helt unik händelse i vår historia att vi utsätts för ett sådant sabotage, säger Marcus Hartmann, presschef på Teracom.

Läs också: Dag arbetade med fällda masten: ”Såg ut som en haveriplats”

Häglaredsmasten knäcktes 130 meter över marken. Boende i området hörde ett jättelikt brak då 200 meter mast föll från himlen som en jättelik metallorm och kraschade mot granarna.

Därefter följde en intensiv vecka för Teracom. Reservutrustning kördes till platsen för att få igång radio- och tv-sändningarna. Efter att ha informerats av polisen om misstänkt sabotage beslöt Teracom att höja bevakningen på samtliga 54 storstationer i landet. 

Svårare att sabotera nya masten

I Häglared fälldes masten genom att någon skruvade loss bultar från ett vajerfäste. Nu har Teracom täckt över bultarna. 

– Så att det ska bli betydligt svårare att göra det igen, säger presschef Marcus Hartmann. 

Vem, eller vilka, som fällt masten är fortfarande en gåta. Några dagar innan masten for i backen spreds en film på nätet, där maskerade personer klättrade mot toppen av masten utan skyddsutrustning. Ett minst sagt farligt företag då klättrarna utsätts både för den starka stålningen från masten, samt risken att ramla ner och slå ihjäl sig om man tappar taget. 

Efter att masten hade fallit fick filmen stor uppmärksamhet i media. Snart visade det sig att det handlat om ungdomar som klättrat i masten. De kommer själva in till polisen för att berätta att det är de som syns på filmen och att de inte har något att göra med att masten rasat. Så här berättade en av pojkarna i ett förhör. 

– Jag tänkte att nu får vi skit, jag blev nojig och så blev det ju att vi fick skit för det. Jag tänkte att det är vi som kanske har kommit åt något, men så var det inte.

Polisen avskrev pojkarna från utredningen om sabotage. De åtalades dock för att de tagit sig in på området eftersom masten är ett skyddsobjekt, och de dömdes för olaga intrång.

Kan inte utesluta främmande makt

Ännu har polisen ingen misstänkt för sabotaget. Claes Lindberg är chef för grova brott i Borås och berättar att utredningen fortfarande pågår.  

– Det kan vara allt från främmande makt till ett pojkstreck och allt däremellan. Därför är det svårt.

Har ni något huvudspår?

– Vi vill inte låsa oss vid någon teori om vad som är mest troligt. Vi vill ju inte tro att det är främmande makt som är inne och inkräktar i vårt land. Men vi kan inte utesluta det om vi inte vet.  

Preskriptionstiden för grovt sabotage är 25 år. Men så länge tror inte Claes Lindberg att polisen kommer att fortsätta utredningen. Han tror dock att man kommer att hålla på i flera månader till. 

– Vi vänder på de stenar som finns att vända på, säger han. 

Häglaredsmasten

Häglaredsmasten i Daljöfors öster om Borås mätte 322 meter. Den rasade söndagskvällen den 15 maj vid 22.45. Det innebar ett avbrott på radio och tv-sändningar. Totalt drabbades runt 188 000 boende i de åtta kommuner som betjänas av P4 Sjuhärad. 

Källa: Teracom 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage av master

Mer i ämnet