Kriminalkommissarien leder aktionsgruppen mot kriminalitet inom idrotten. Gårdare säger att aktörer från organiserad brottslighet vänt sig mot fotbollen i flera år, och att det ökat något det senaste året.
– Det är för att det finns stora pengar där och den organiserade brottsligheten går efter pengarna, analyserar var de kan tjäna mest pengar till minst risk. Då tittar de på värdetransportrån, PPM-fonder och fotboll, säger han.
LÄS MER: Göteborg-AIK ställs in efter matchfixningsförsök
– De ser att fotbollen kanske inte har bra beredskap eller försvar mot det här och då blir det ett smörgåsbord för de riktigt slipade kriminella som tar chansen.
”Bra agerande”
Vad de kriminella kanske inte förstått är att polisen, Riksidrottsförbundet, de olika idrotterna och klubbarna numera samarbetar och har tagit steg framåt för att försvåra och förhindra matchfixning.
– Det här hade inte blivit så bra om det inte funnits resurser på olika håll och att vi haft samma inställning. Det var ett väldigt bra agerande från fotbollens sida i den här situationen, ett agerande som vi saknat tidigare. Vi fick en bra start på det här ärendet, säger Gårdare.
”Kunde inte garantera”
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand berättade vid en presskonferens att en AIK-spelare i tisdags kontaktades av en misstänkt matchfixare som erbjöd honom en stor summa pengar.
– Med förtäckta hot krävde fixaren i gengäld att spelaren skulle underprestera i matchen mot IFK Göteborg, säger Sjöstrand.
LÄS MER: Dokument: Det här är matchfixning
Att Svenska fotbollförbundet sedan lät ställa in matchen, i stället för att stoppa spel på matchen, förklarar Sjöstrand:
– Grunden till beslutet är att alla våra matcher ska vara säkra och ske på sportsliga grunder. När vi inte kunde garantera det valde vi att ställa in matchen, som får spelas vid ett annat tillfälle, säger han.
Har högsta prioritet
Av utredningstekniska skäl vill inte polisen berätta om vem eller vilka spelare som utsatts för matchfixningsförsöket eller andra detaljer om utredningen.
– Men ärendet har högsta prioritet och vi jobbar vidare, säger Fredrik Gårdare.
Han säger att aktionsgruppen mot kriminalitet inom idrotten sedan lång tid jobbat mot individerna inom den organiserade brottsligheten som krupit in i idrotten. Gårdare vill inte säga om man misstänker svenska eller utländska aktörer i just det här fallet.
– Men generellt sett brukar den här typen av brottslighet gå över alla typer av gränser, ofta över nationella gränser, och vi har ett generellt utbyte och samarbete med polisen i andra länder, säger han.
Matchfixning har tidigare inte varit brottsligt, men en ny lagstiftning som är på gång ska bli vassare mot den här typen av brott.
– Och jag tror att vi tillsammans, polisen och idrotten, kan göra det väldigt jobbigt för de här individerna. Kanske så att de drar sig tillbaka.
Fakta/Tidigare misstänkta läggmatcher
I svensk idrott är det främst fotboll och basket som drabbats av misstänkta läggmatcher.
2012—2013: Resultaten i flera ligamatcher inom svensk basket kan ha påverkats. Totalt tre domare misstänks, men det finns inte bevis nog för åtal.
2013: Misstankar väcks om att fyra fotbollsmatcher i division 1 och division 2 har varit uppgjorda. I brist på bevis läggs polisutredningarna ner.
September 2013: Tre spelare i IFK Värnamo utsätts för mutförsök inför en match mot Gais i superettan. En 25-årig man, själv fotbollsspelare men inte i någon av de två inblandade klubbarna, åtalas men frias av Jönköpings tingsrätt. Han dömdes senare i Göta hovrätt för medhjälp till givande av muta.
Oktober 2013: Tre spelare i en division 1-klubb i fotboll misstänks för att ha erbjudits och tagit emot pengar för att manipulera resultatet i tre av lagets matcher. De två huvudmännen döms senare till fängelse, och tre fotbollsspelare som tvingades åstadkomma särskilda resultat i en match döms till villkorligt fängelse. Den sjätte åtalade, en före detta fotbollsspelare, döms till villkorligt fängelse för tagande av muta.
Slutet av 2016: Svenska medier rapporterar att 43 fotbollsspelare i superettan i fotboll misstänks för matchfixning. Uppgifterna kommer från hemliga dokument från ett schweiziskt företag som avslöjar manipulerade matcher på Europeiska fotbollsförbundet Uefas uppdrag.