Den 23 december hade Mattias Olofsson och Sophie Andersson tagit med sig sin två månader gamla dotter till barnakuten på Östra sjukhuset i Göteborg. I väntrummet hade familjen, enligt Mattias uppskattning, sällskap av ytterligare fem familjer, innan de snabbt kunde få ett eget rum.
I det skedet hade de inte en tanke på de fall av mässling som konstaterats i Göteborg i december och det var heller inget som diskuterades under besöket på sjukhuset.
– Vår dotter hade feber och personalen kollade efter utslag, tog urinprov och blodprov och så vidare. Efter några timmar fick vi besked om att de inte hittat något och att vi kunde åka hem. Så då kunde vi släppa den biten, berättar Mattias Olofsson och tillägger:
– Det trodde vi i alla fall.
”Fick halvpanik”
För på juldagen, när dotterns feber hunnit försvinna, kom ett samtal som skapade en del oro. Familjen befann sig på Universeum i Göteborg och hade tankarna på annat när de blev ombedda att komma in till Drottning Silvias barnsjukhus för att ge dottern en spruta mot mässlingen.
– Då fick man halvpanik och vi stack dit så fort vi kunde, även om de sa att de gör det på rutin och att det är en säkerhetsåtgärd. Som tur var befann vi oss ju i stan, säger Mattias Olofsson.
Flera familjer inkallade
På barnsjukhuset på Östra sjukhusets område möttes de av flera familjer som hade kallats in för vaccination på grund av mässlingsutbrottet. Gemensamt för dem var att de kan ha vistats i sjukhusmiljöer under tider då smittspridning av mässling kunnat förekomma.
– Vi var ju inte direkt ensamma på vaccinationsavdelningen. Vi hade inte förstått att det var så stort. Det är ju en så ovanlig sjukdom så det är inte det första man tänker på, säger Mattias Olofsson.
Spädbarn för små för ordinarie vaccin
Barn får sin första vaccinationsdos mot mässling först vid 18 månaders ålder enligt det allmänna vaccinationsprogrammet. Men vid inträffade fall eller utbrott kan spädbarn som riskerat att bli smittade få gammaglobulin som innehåller skyddande antikroppar mot mässling.
Mattias Olofsson känner sig idag lugn.
– Vår dotter verkar ha klarat sig jättebra, säger han.
Åtgärder vid inträffade fall eller utbrott av mässling
Mässling är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.
Mässling är en smittspårningspliktig sjukdom där utredning bör göras och eventuellt mottagliga personer i omgivningen bör erbjudas vaccination.
Gammaglobulin innehåller skyddande antikroppar mot mässling och används exempelvis för att skydda spädbarn som utsatts för smitta.
Källa: Folkhälsomyndigheten