• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Migrationsverket om Dalals situation: Hon får följa utvisningsbeslutet

Publicerad

Att Dalal, 18, bott i Sverige sedan hon var tre år förändrar inte saken. Migrationsverket anser att hon ska utvisas till Libanon och det är hennes eget ansvar att få fram pass och resehandlingar.

– Jag förstår att någon reagerar på att ha varit i Sverige en väldigt lång tid och ändå får utvisningsbeslut oavsett den starka anpassningen till landet, säger Daniel Johansson, enhetschef på förvaltningsprocessenhet.

I klippet ovan berättar Daniel Johansson varför Dalal måste lämna Sverige

Migrationsverket har flera gånger under flera år fattat samma beslut i Dalal Mabsout och hennes familjs ärende: familjen ska utvisas till Libanon. Enligt Migrationsverket saknar familjen skäl för att få stanna.

Daniel Johansson betonar att han förstår att situationen för Dalal, 18, som kom till Sverige när hon var tre år, är besvärlig. Samtidigt är det lagstiftningen som gäller, säger han.

– Vad jag tycker om lagstiftningen är inte relevant, utan Migrationsverket jobbar med lagar och tillämpar dem.

Men är det rimligt att lämna Sverige efter att ha haft hela sin uppväxt här?

– Tillsammans med migrationsdomstolen kom vi fram till slutsatsen att om man inte har behov av skydd i Sverige, och även om det är särskilda ömmande faktum som man har, så är det inget skäl att stanna.

Eget ansvar

Libanon utfärdar inte pass eller resehandlingar eftersom Dalal inte vill flytta dit. Vilket leder till att Sverige därför inte kan verkställa utvisningen.

– Vår del är att fatta beslutet liksom migrationsdomstolen. Ytterst ligger ansvaret på den som ska resa hem att ordna de handlingar som behövs.

Vad har Dalal för val nu?

Hon får helt enkelt följa utvisningsbeslutet och lämna Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.