• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Zozan Sewger Kvist, sektionschef för region Väst på Migrationsverket, svarar på kritiken mot Migrationsverkets kollektiva boenden. Foto: SVT

Migrationsverket om Rädda barnens kritik: ”De flesta trivs”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket avfärdar kritiken från Rädda barnen och Svenska kyrkan. Myndighetens större kollektiva boendena är inte olämpliga för barn, menar man.

– Jag har stor förståelse för att det är en omställning. Men de flesta trivs, säger Zozan Sewger Kvist, sektionschef för region Väst på Migrationsverket.   

I klippet svarar hon på kritiken mot Migrationsverkets kollektiva boenden.

I hela landet finns cirka 1 000 barn som påverkas av att Migrationsverket avvecklar asylboenden, enligt Rädda barnen. Runt 200 av barnen bor i Västsverige. Det innebär att barnen har eller kan komma att flyttas till större kollektiva boenden.

 – Vi behöver centralisera vår verksamhet och därmed anpassa förutsättningarna, säger Zozan Sewger Kvist.

Håller inte med om kort framförhållning

Hon dementerar att de kollektiva boendena är mindre trygga än myndighetens andra boenden. Att barnfamiljer flyttar till kollektiva boenden är inget nytt, utan har fungerat väl i många år, menar hon.  

– Jämför man statistiken över anmälda händelser med våra lägenhetsboenden så ser det högre ut på de kollektiva boendena. Men det är för att vi har väktare och personal där som kan upptäcka fler incidenter och anmäla i hög grad. 

Sektionschef Zozan Sewger Kvist håller heller inte med om att flyttarna sker med för kort framförhållning. Hon menar att planering sker på smidigast möjliga sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.