• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Mikroplast tar över stränderna

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stränder i Bohuslän som nästan helt består av plast. Det blev tydligt när forskare från Göteborgs universitet undersökte vad som egentligen finns i sanden vid sex stränder utmed Bohuskusten.

När strandstädare gjort sitt och plockat bort det synliga skräp som flutit i land finns ändå mikropartiklar kvar. Den plast som legat länge på land vittrar sönder och bildar små partiklar som syns med blotta ögat men som lätt kan misstas för vanlig sand.

– Det kan till exempel vara produktionspellets, eller små, små, bitar av frigolit, säger Therese Karlsson som doktorerar på marint skräp vid Göteborgs universitet.

Plasten ligger som en sandstrand

– På Gåsö hittade vi väldigt höga koncentrationer av mikroskräp på stränderna, säger hon. Det ligger nästan som en sandstrand.

Hon visar ett prov som till synes bara består utav små plastbitar och förklarar att detta är en skopa från stranden som lagts rakt ner i burken. Plasten har inte separerats från sanden utan dominerar helt enkelt stranden den hämtats från.

Tillförseln av skräp måste minskas

Trots att stränderna städas till synes helt rena, kan de här mikropartiklarna inte städas bort. Det som kan göras och måste göras, enligt Therese Karlsson, är att minska tillförseln av skräp i haven.

EU-förbud ett steg på väg

På många håll i världen förbjuds nu många plastprodukter. Inom EU blir det till exempel inom kort förbjudet att använda engångsprodukter i plast. Ett steg på väg men långt ifrån hela lösningen enligt Therese Karlsson.

– Det är naturligtvis ett steg på väg, säger Therese Karlsson. Men viktigt att tänka på då är att vi inte ersätter plasten med ett annat material och fortsätter att konsumera på samma sätt. För då kommer vi igen att se problem framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.