138 restauranger, barer och caféer i centrala Göteborg fick besök. 52 av restaurangerna saknade tydlig information om vad som gällde för att undvika trängsel. Dessa fick anslag att sätta upp.
Cirka tjugo verksamheter hade ”avvikelser”, men av dessa var det vara fyra avvikelser som ansågs allvarliga.
– Vår samlade bedömning är att det överlag såg bra ut, men det finns förbättringar som kan göras hos en del av verksamheterna, säger Angelica Winter, avdelningschef på Miljöförvaltningen, i ett pressmeddelande.
Miljöförvaltningen ville få en lägesbild av hur det ser ut i Göteborg vad gäller trängseln på framförallt uteserveringar, men också passa på att nå ut med information till verksamhetsutövare om vad de måste göra för att undvika att det blir för trångt bland gästerna. Det är inte helt klart hur representativt resultatet av förvaltningens restaurangbesök är. Detta då trängseln kan variera beroende på vad klockan är när besöken görs.
– Hur trångt det var vid inspektionstillfället varierade förstås en del beroende på om restaurangernas uteserveringar just då låg i sol eller skugga. Hade vi gjort inspektionen vid en annan tidpunkt hade vi kanske fått en annan bild av trängseln på respektive ställe. Det är rimligt att tro att läget förändras vid olika tidpunkter, säger Angelica Winter i pressmeddelandet.