Sahlgrenska häver behandlingsstopp: ”Ett missförstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Det totalstopp som Sahlgrenska universitetssjukhuset infört gällande nya patienter som ska få hormonbehandling vid könskorrigering har blivit upphävt. Nu lovar också Västra Götalandsregionen att miljontals kronor ska skjutas till för att minska köerna.

I början på februari kunde SVT Nyheter Väst berätta att Sahlgrenska universitetssjukhuset sedan sex månader tillbaka infört ett totalstopp och inte tog emot några nya patienter för hormonbehandling vid könskorrigering. Nu är totalstoppet upphävt.

– Remisstoppet har vi hävt nu. Däremot har vi ännu inte mer resurser för att ta emot patienter, så i praktiken blir det för tillfället en förlängd kö helt enkelt, säger Per-Ove Stotzer, verksamhetschef medicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, och fortsätter:

– Det var länge oklart om vårdgarantin gällde för den här patientgruppen, men nu vet vi att den gäller och därför kan vi inte ha remisstopp.

Per-Ove Stotzer menar att endokrinmottagningen på sjukhuset inte har sin budget säkrad för framtiden och antalet patienter ökat över tid utan att budgeten har gjort det.

”Ett missförstånd”

Västra Götalandsregionen menar att det har blivit ett missförstånd. Mottagningen har trott att det enbart finns garanterade pengar för ett år framåt, men regionens besked är att det aldrig har varit tänkt så.  

– Totalstoppet oroade väldigt många patienter, lite grand i onödan tycker jag. Vi har tidigare beställt en utredning och bestämt oss för att vi behöver bygga ut och satsa på den här vården, säger Jonas Andersson (L), ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen.

Han menar att styrelsen nu beslutat om att skjuta till mottagningen 4,5 miljoner kronor för hormonbehandlingarna.

– Det här är inget man gör för ett år. Där har det blivit ett missförstånd och dålig kommunikation som både vi och kanske Sahlgrenska får ta på oss att det blivit på det här sättet. Olyckligt som attans.

Vill nu korta köerna

Endokrinmottagningen på Sahlgrenska som varit osäkra på sin framtida finansiering är nu positiva till att regionen verkar skjuta till miljonbelopp.

– Det innebär att vi kan öppna vår mottagning och klara dagens behov i alla fall. Sedan vet man aldrig vad som händer i framtiden, men pengarna skulle göra en stor skillnad, säger Per-Ove Stotzer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.