Till vänster Axel Josefsson, (M), till höger Karin Pleijel, (MP). Foto: SVT

Miljöpartiet kritiserar Alliansen efter hållbarhetspris

Uppdaterad
Publicerad

Fransmannen Arash Derambarsh vinner WIN WIN Sustainability Award, ett miljöpris som sponsras av Göteborgs stad. Priset får han för hans framgångsrika arbete mot matsvinn. Men Miljöpartiet i Göteborg kallar det hela pinsamt – eftersom de styrande i staden nyligen la ner sitt eget framgångsrika projekt för att minska matsvinnet.

– Det är absurt, säger Karin Pleijel, (MP).

Arash Derambarsh vinner det prestigefyllda priset för att han ligger bakom en lag i Frankrike som förbjuder företag som hanterar livsmedel att kasta ätbar mat.

”Genom idogt arbete och ett osvikligt engagemang lyckades han driva igenom ett förbud för franska livsmedelsbutiker och restauranger att slänga mat. Tack vare den nya franska lagen tillvaratas alla de råvaror och matprodukter som tidigare gick direkt i soporna” lyder motiveringen bland annat.

I Göteborg har staden under några år drivit ett projekt för att minska svinnet i stadens kök och restauranger. Ett projekt som har beskrivits som framgångsrikt och som enligt de ansvariga minskat svinnet med 900 000 portioner om året, vilket SVT rapporterat om tidigare.

Tidigare i år beslutade de nya styrande i Göteborg, de forna Allianspartierna, att stoppa stödet till projektet.

– Vi har hela tiden varit kritiska till att man drar in detta stöd på en halv miljon kronor. Dels för att det minskade svinnet innebär en mångdubbel besparing för staden, men även av klimat- och miljöskäl så klart, säger Miljöpartiets ordförande i Göteborg, Karin Pleijel.

”MP vill vinna billiga poänger”

Nu menar Pleijel att det är pinsamt att Göteborgs stad sponsrar det aktuella priset till en vinnare som sysslar med det som staden själv väljer att inte längre stötta.

– Det är absurt, säger hon.

Men kommunstyrelsens ordförande Axel Josefsson, som själv sitter i styrelsen för Gothenburg Sustainability Award, tar lätt på kritiken.

– Jag kan förstå att Miljöpartiet försöker vinna några billiga poänger här. Att vi avslutade projektet beror ju på att det är genomfört, nu implementerar vi lärdomarna från projektet i den vanliga verksamheten, det är ett helt normalt förfarande när det gäller projekt.

Enligt Josefsson har staden nu lärt sig så mycket om hur man minskar svinnet att det inte längre behövs några särskilda projektpengar.

– Det anser jag absolut, säger han.

Karin Pleijel håller inte med.

– Problemet var att man avslutade projektet i förtid, det var inte alls genomfört. Göteborgsmodellen, som vi kallar den, har ju bara införts inom vissa verksamheter och det behövs fortsatt ekonomiskt stöd för att övriga verksamheter ska kunna införa systemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.