Miljöpartiet vill ha zonterapi för skattepengar

Uppdaterad
Publicerad

Inom tio år tror miljöpartiet i Västra Götaland att zonterapi kan vara en del av den offentliga vården i regionen.

– Det krävs mer forskning, men min förhoppning är att vi inom tio år har fått tillräckligt med underlag för att kunna införa zonterapi på ett säkert sätt, säger Göran Larsson (MP).

Men läkare och forskare som Västnytt talat med är mycket tveksamma till uttalandet.

– Hade zonterapi visat sig fungera vore det en medicinsk sensation i nobelprisklass, säger Mats Reimer, barnläkare och skeptiker. Zonterapi har redan testats i vetenskapliga studier utan resultat.

I Västra Götaland hoppas Miljöpartiet att zonterapi inom några år ska bevisas fungera, och vill då ha in den i landstingsvården.

– Inom en tioårsperiod skulle man kunna tänka sig att det fanns i Västra Götalandsregionen, säger Göran Larsson, miljöpartiets ledamot i regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd.

I uppgörelsen mellan de styrande partierna i regionen fick miljöpartiet endast delvis gehör från samarbetspartierna i frågan om alternativmedicin. Öppenheten ska bli större, men framförallt gentemot naprapater och kiropraktorer, som har legitimerade yrken och omfattas av hälso- och sjukvårdslagen. Idag har regionen avtal med fyra kiropraktorer, som har ungefär 5500 besök per år. Den nya uppgörelsen flaggar för att det kan bli fler sådana vårdavtal framöver.

Oppositionen är kritisk

– Vi måste prioritera, och då är det mycket viktigare att lägga pengarna på skolmedicinen, som vi vet fungerar men som också behöver resurser för att utvecklas och bli bättre, säger Jonas Andersson (FP).

Han tycker att miljöpartiets betyganden om att enbart stödja vetenskapligt bevisade metoder inte stämmer.

– I förhandlingarna efter valet hade de uppe en hel del behandlingsmetoder som definitivt inte kan sägas vara vetenskapligt bevisade.

Amanda Duregård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.