År 2015 inledde regeringen en satsning på fler utbildningsplatser för vårdyrken. De yrken man fokuserade på var sjuksköterskeutbildningen och påbyggnadsutbildningarna till specialistsjuksköterska och barnmorska.
Men en utvärdering som gjorts visar att bara ett fåtal av landets lärosäten lyckats möta regeringens krav. Ett av dem var Göteborgs universitet.
– Men det var med enorma insatser som vi klarade detta. Och de lärosäten som inte gjorde det pekar på problemen att lösa den verksamhetsförlagda utbildningen, säger Carina Sparud Lundin, utbildningsansvarig på Göteborgs universitet.
Vill fortsätta satsa
Ministern för högre utbildning, Helene Hellmark Knutsson (S), är medveten om lärosätenas svårigheter, men vill ändå fortsätta satsningen som planerat, fram till 2021.
– Vi ser ju ett ökat behov inom hälso och sjukvården. Fler blir äldre och kommer att drabbas av stora folksjukdomar. Sjuksköterskorna är helt avgörande i vården för att vi ska kunna möta de här behoven. Sen har vi ju också pensionsavgångar framöver.
Men hur ser du på problemen att ordna praktikplatser för studenterna?
– Vi sitter ju i den här situationen för att vi har brist på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Där gäller det att lärosätena tillsammans med regionen planerar för hur man ska klara den verksamhetsförlagda utbildningen.
Hellmark Knutsson menar att regeringen också konkret hjälper till för att lösa situationen.
– I den senaste vårbudgeten gav vi pengar till landsting och regioner för att till exempel kunna behålla äldre sjuksköterskor som annars skulle gått i pension. Dem ser vi som en möjlig grupp att använda som handledare åt studenterna.
Ändra urvalet
Problemen med sämre studentprestationer menar ministern kan lösas genom att ändra urvalet bland de sökande.
– Lärosätena ska kunna minska urvalsgruppen för exempelvis högskoleprovet om man kan visa att det ger för dålig genomströmning på utbildningen. Det finns också möjlighet för högskolorna att använda högst en tredjedel av platserna för ett eget urval, säger Helene Hellmark Knutsson (S).
– Annars behöver vi på sikt se över om vi behöver ställa särskilda behörighetskrav. Man ska ha tillräckliga förkunskaper för att klara utbildningen.