En gravsten grävdes upp och placerades i en äldre kvinnas trädgård i Katrineholm. Syftet var att försöka tvinga kvinnan att få en släkting att återkalla en tillståndsansökan för att starta minkuppfödning. Foto: Skaraborgs tingsrätt

Minkaktivister överklagar till HD

Uppdaterad
Publicerad

Alla fem djurrättsaktivister som dömdes av Göta Hovrätt för brott mot minkfarmare i Skaraborg har överklagat sina domar till Högsta domstolen.

Aktivisterna friades på flera punkter i tingsrätten men hovrätten skärpte straffen och dömde fyra av dem till fängelse. Fyra av aktivisterna yrkar nu att Högsta domstolen frikänner dem helt medan en 22-årig man som dömts för bland annat medhjälp till mordbrand, i stället vill att brottet ska rubriceras som medhjälp till skadegörelse.

Aktivisterna som är mellan 22 och 32 år gamla har hela tiden nekat till alla anklagelser. Undantaget är en 22-årig kvinna som erkänt mordbrand. I hovrätten dömdes de för olaga hot, olaga intrång och skadegörelse eller brott mot griftefriden, bland annat för att ha grävt upp en gravsten och kastat in yxor hos en minkfarmare och hans anhöriga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djurrättsaktivister inför rätta

Mer i ämnet