Det IVO, Inspektionen för vård och omsorg, menar är att stadsdelsnämnden Västra Hisingen borde ha utrett vilken typ av boende som var lämpligt för mannen, uppger GP.
Extrapersonal anställdes till boendet bara för hans skull, men de arbetade inte på hemmet när en 22-årig kvinnlig anställd knivskars så allvarligt att hon senare avled.
Den misstänkte personen har, enligt GP, varit inlagd en tid på BUP-akuten och den jourfamilj han bodde hos meddelade att de inte längre orkade med honom.
”En utredning ska alltid göras”
Ändå placerades han på HVB-hemmet i Mölndal utan att någon utredning gjordes om huruvida det var en bra lösning. Något som IVO menar var helt fel.
– Enligt socialtjänstlagen ska man alltid i samband med en omplacering utreda vad den unga behöver för insats, säger Maria Björklund, enhetschef på IVO:s avdelning sydväst till tidningen.
– Alla boendeformer har olika inriktning och kan matcha olika behov, men om inte en utredning görs så vet man ju inte vilka behov som finns.
Förklarar missen med tidsbrist
IVO har, inför sitt beslut, intervjuat anställda på socialtjänsten som sagt att tidsbrist gjorde att man missade utredningen. Dessutom har personalen svarat att det ökade antalet ensamkommande barn och ungdomar gjort det svårt att hitta tillräckligt med HVB-platser.
Den ansvariga chefen på Västra Hisingen tycker själv att ärendet har hanterats bra.
– Jag tycker att det har skett en god samverkan mellan socialsekreterare och personal på boendet, men självklart skulle vi ha upprättat de dokument som saknas, säger Ylva Morén, områdeschef på individ- och familjeomsorgen i stadsdelen till GP.
IVO riktar inte någon kritik mot det aktuella boendet.