Jordskalvet ska ha haft centrum mellan Skara och Skövde. Foto: SVT

Jordskalv i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Boende i bland annat Skövde vaknade på midsommardagens morgon till ett jordskalv.

– Det skakade och mullrade, säger inre befäl Göran Sandström på Räddningstjänsten i Skövde.

Jordskalvet med en preliminär magnitud 3,0 inträffade klockan 07.49 på lördagsmorgonen med epicentrum cirka åtta kilometer öster om Skara. Det bekräftar SNSN vid Uppsala universitet. Skalvet var kännbart på flera platser i Skaraborg och Räddningstjänsten fick flera samtal, men inga larm.

– Det har ringt hit och undrat om vi känt av det också, säger inre befäl Göran Sandström på Räddningstjänsten Östra skaraborg.

Skövde

Han och hans kollegor på räddningscentralen i Skövde kände tydligt skakningarna.

– Det kändes ganska så rejält. Jag trodde först det var ett elverk som satte igång, vi har ett sådant under oss här, säger Göran Sandström.

Han upplevde det som att skalvet pågick i tio sekunder.

Kraftigt skalv

– Det här var det kraftigaste jag upplevt sen 1986. Det var obehagligt tyckte jag, säger Skövdebon Benny Stenberg, som upplevt skalv förut.

Skalvet 1986 var ett av de kraftigaste som uppmätts i Sverige, och hade en magnitud på över 4,0. Även det inträffade nära Skövde.

– Jag vaknade av att huset skakade rejält. Det kändes direkt att det var ett jordskalv, säger Benny Stenberg. Jag och min familj upplevde det som obehagligt, men vi var inte rädda.

Han uppskattar att det pågick i 20 sekunder, men berättar att det kändes som mycket längre.

Ovanligt

Enligt den första preliminära mätningen skulle jordskalvet vara av magnituden 3,0. Men efter en ny analys har seismologerna nu konstaterat att skalvet var starkare och uppmätte 3,2.

– Det här är ett relativt kraftigt skalv med svenska mått mätt. Vi har kanske ett sånt här per år, säger Björn Lund, Seismolog vid Uppsala Universitet.

Sverige ligger långt ifrån närmsta plattgräns, och drabbas därför inte av de riktigt stora skalven. Det handlar istället om sprickor som uppstår i jordskorpan.

– Det här hjälper oss att kartlägga skalven, så det är bra för forskningen, berätar han.

Lät som åska

Peter Brandels på räddningstjänsten i Skövde befann sig på väg till jobbet när skalvet skedde, och har fick många oroliga samtal.

– Först lät det nästan som åska, men det var det ju lite för fint väder för det. Sen kände jag skakningarna och då förstod jag att det var ett skalv, berättar han.

Det har inte inkommit larm om personskador eller andra skador.

Jordskalv de senaste åren

2018: 22 januari. Jordskalv med magnitud 2,5 cirka 3 kilometer sydväst om Falköpings järnvägsstation, strax utanför tätorten. Cirka. 3 kilometer djup och kändes och hördes i Falköping med omnejd.

2016: 19 mars. Jordskalv med magnitud 4,1 i Bottenviken, cirka 47 kilometer utanför Kinnbäck mellan Piteå och Skellefteå.

2015: 29 juli. Vid kusten någon kilometer norr om Billdal, 15 kilometer sydväst om centrala Göteborg. Magnitud 2,8. Cirka 20 kilometer djup och kändes och hördes i Göteborgstrakten.

2014: 15 september. Magnitud 4,1, 25 kilometer sydöst om Lillhärdal, 41 kilometer söder om Sveg och 61 kilometer norr om Orsa i Härjedalen på cirka 12 kilometers djup.

Källa: Svenska nationella seismiska nätet, Uppsala universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skövde

Mer i ämnet