brygga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när badbryggan tas bort vid Stockasjön i Bollebygd. Foto: SVT

Mitt i värmeböljan – då tar Bollebygd bort ortens badbryggor

Uppdaterad
Publicerad

I Borås slogs värmerekordet på onsdagen – i Göteborg på torsdagen. Men i Bollebygd, mitt emellan storstäderna, tas badbryggorna bort – mitt i värmeböljan.

– Man kanske hade kunnat skjuta på det, men då blir annan verksamhet lidande, säger Jörgen Ström, parktekniker på Bollebygds kommun.

På onsdagen slogs värmerekord för september i Borås med 29 grader. På torsdagen var det Göteborgs tur. På eftermiddagen var temperaturen 29,8 grader vilket betyder att Göteborg tidigare värmerekord för september, 28,5 grader från 1983, passerades.

Men värmeböljan tycks komma något för sent. Åtminstone för badsugna i Bollebygd som ligger mellan Borås och Göteborg. För första veckan i september innebär nämligen att kommunens alla badbryggor vid sjöar tas upp, vilket P4 Sjuhärad var först med att berätta.

– Vi har sju badplatser och sex har bryggor, det krävs planering och tar några dagar att få upp allting, säger Jörgen Ström.

Beslutet är sedan länge fattat av parkförvaltningen.

– Vi förstår att det är olyckligt att de tas upp när det är såpass varmt men det blir svårt att ställa om allt för vädret, säger Andreas Andersson, samordnare på parkförvaltningen.

Värmen håller i sig

Enligt SVT:s meteorolog Deana Bajic väntas det varma hålla i sig ett tag till.

– Det är fortsatt varmt även under fredag, med sydlig vind från kontinenten. Dessutom är havsvattnet fortfarande varmt så några dagar till är med riktigt varmt väder är att vänta.

Först i mitten av nästa vecka väntas vädret återgå till mer ”normalt” septemberväder med svalare temperaturer.

Hur ska man tänka kring de här värmerekorden, är det bara att njuta av värmen eller finns anledning att oroa sig för att det har med ett förändrat klimat att göra?

– Det finns anledning att vara bekymrad. Det här är inte normalt, men stora avvikelser är något vi kommer se mer av framöver. Men framför allt är det ett problem i södra Europa där värmen ligger kvar längre, säger Deana Bajic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.