En person sitter i en stol mot en ljus vägg. Personen bär en svart jacka och en vit topp, och rummet har mjukt naturligt ljus som strömmar in genom ett fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den mordmisstänkte 17-åringen har utretts flera gånger av socialtjänsten i Uddevalla. Hör socialchefen Malin Normann berätta om utredningarna. Foto: Maria Phillips

Mordmisstänkt pojke greps med kniv på skoltid – avfärdades av soc

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-årige pojke som är misstänkt för mord på en man i Uddevallastadsdelen Dalaberg greps ett år före dådet med kniv på skoltid.

Socialtjänsten skrev då att man inte hade någon ”konkret oro” för pojken.

– Med den informationen som vi hade där och då agerade vi som vi skulle, säger socialchefen Malin Normann.

Fyra personer sitter häktade misstänkta för inblandning i mordet på Dalaberg i slutet av september, varav tre är under 18 år. De två pojkar som sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för medhjälp till mord är tidigare ostraffade, medan den 17-årige pojke som misstänks för mord är känd av både polis och socialtjänst sedan flera år tillbaka.

Utreddes flera gånger av socialtjänsten

Ett år innan mordet greps han med kniv på skoltid, men socialtjänsten skrev då i ett utlåtande att man inte hade en ”konkret oro” för pojken.

Har ni brustit i det här fallet?

– Med den informationen som vi hade där och då agerade vi som vi skulle. Där kan jag inte se att vi har brustit, säger Malin Normann, socialchef i Uddevalla.

Kunde ni ha agerat mer kraftfullt?

– Ja, det är en fråga vi ställer oss nu, men i det här ärendet hade vi inte kunnat gjort på något annat sätt.

Totalt sju personer misstänkta

Totalt är sju personer misstänkta för olika grader av inblandning i mordet.

– Det är en omfattande utredning med många misstänkta personer och därför kommer det att ta tid. Samtidigt sitter unga personer frihetsberövade och vi har därför ett extra skyndsamhetskrav. Vi jobbar på så snabbt vi kan, säger åklagare Helena Treiberg Claeson.

Finns det kopplingar till gängkriminalitet?

– Det kan jag inte gå in på, men det är så klart något vi utreder.

Kraftsamling ska öka tryggheten

Enligt Malin Normann har engagemanget från allmänheten efter dödsskjutningen varit stort.

– Det har varit en otrolig kraftansamling med frivilliga som vill hjälpa till efter den här tragiska händelsen, säger hon och nämner initiativ med skola, polis, näringsliv och frivilligorganisationer.

– Vi jobbar mycket med att få fler att engagera sig och synas ute. Om vi vuxna sitter hemma i soffan med våra telefoner, så upptäcker vi inte våldet i tid.

Och enligt Malin Normann har vuxen närvaro ute på gatorna gjort skillnad tidigare.

– Jag jobbade i Bergsjön för några år sedan när det var väldigt oroligt där, med ungdomar som brände upp polisbilar utanför socialtjänstens kontor. Men då gick hela samhället ihop och var ute och rörde sig på gatorna och det var det som var vändningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.