Den 31 juli blir en kvinna och hennes pojkvän påkörda på Långströmsgatan på Hisingen. Kvinnan avlider direkt och pojkvännen skadas. Bröderna står nu åtalade, misstänkta för mord och grov misshandel.
Tre dagar efter händelsen, den 3 augusti 2022, hålls häktningsförhandlingar i tingsrätten. Först för den äldste brodern och sedan för den yngre – just för att de inte ska kunna kommunicera med varandra.
Men när den äldre brodern går ut från förhandlingarna hör han sin lillebror gråta i en korridor intill. Storebrodern ropar ungefär ”ta på dig det”, alltså ansvaret för mordet. Det berättar Kriminalvårdens personal i förundersökningen. Storebrodern skyller också till en början på sin lillebror i förhör och berättar att det var den yngre brodern som körde bilen när paret blev påkörda.
”Olyckliga omständigheter”
Det är Kriminalvårdens ansvar att se till att kontakt mellan misstänkta inte förekommer.
Hur kunde detta hända?
– Det var väldigt olyckliga omständigheter. Kriminalvårdarna var väl medvetna om restriktionerna och de befann sig inte på samma plats, men klienterna lyckades ändå kommunicera med varandra, skriver Kriminalvårdens tf sektionschef Jonas Larsson i ett mejl.
Senare berättar storebrodern för transportledaren att han ropade detta eftersom lillebrodern ju skulle få ett mildare straff. Att det därför vore bäst för familjen om den yngre brodern tog på sig skulden.
Polischef kritisk
På onsdagen inleds rättegången. Båda bröderna nekar till mord och mordförsök. Storebrodern har nu erkänt att han körde bilen, därför anser åklagaren att informationsutbytet inte haft någon inverkan på utredningens resultat.
– Nu är det ostridigt att det är den äldre brodern som kört bilen, säger Hediye Kurt.
Men chefen för polisens utredningsenhet, Erik Nord, är kritisk till detta och berättar att liknande informationsutbyte i flera andra fall förstört polisutredningar.