Varje dag kommer mufflonhonan till hagen strax utanför Bovallstrand. Där betar hon sida vid sida med de betydligt större hästarna som egentligen bor där. När hästarna tas in för natten försvinner hon in i skogen, men nästa dag är hon tillbaka igen.
Ingen inhemsk art
Mufflonfåret härstammar från Korsika men fördes in i Sverige för att hållas i hägn på 30-talet. Idag finns vilda populationer på några håll i landet och i Sotenäs kommun finns sedan några år tillbaka flera flockar.
– De första är troligtvis utsläppta av någon som vill ha dem här, säger Christer Larsson på Nordens Ark. Sedan förökar de sig snabbt där de trivs.
– Det är en art som inte hör hemma här och egentligen borde vi inte låta den finnas kvar. Även om vi inte idag kan peka på exakt hur, så påverkar främmande arter alltid de inhemska, säger han.
Inte farligt att möta
Han nämner vildsvinet som kommit hit på liknande vis och som idag ställer till stora problem, både i trafiken och i markerna.
Men till skillnad från vildsvinet är mufflonfåren ingenting att vara rädd för att möta.
– Baggarna kan se farliga ut med sina stora horn, men de är vilda djur och skulle sticka direkt om du kommer för nära, säger Christer Larsson.
Felpräglad men nöjd
Enligt Christer Larsson har den lilla honan i hästhagen förmodligen kommit ifrån sin första flock när hon var ganska ung. Hos hästarna har hon funnit en surrogatflock och därmed också präglats av dem.
– Hon mår nog inte alls dåligt av detta, säger han. Att vara felpräglad behöver ju inte betyda att man far illa.
Mufflonfår
- Mufflonfåret har rödbrun päls med ett mörkare streck och en ljusare sadelformad teckning över ryggen och ljus undersida på buken.
- Baggarna har böjda horn som kan bli upp till 85 centimeter långa. Även honorna kan ha horn, men då mycket mindre.
- Ett Mufflonfår kan bli upp till 20 år gammalt
- Mufflonfåren får jagas under hela året