bild på man och entrén till södra älvsborgs sjukhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Multiresistenta tarmbakterier spreds på SÄS – anmäler sig själva

Uppdaterad
Publicerad

13 patienter blev sjuka av en multiresistent tarmbakterie på Södra Älvsborgs sjukhus och i tre fall kan bakterien bidragit till att patienter dött. Sjukhuset gör nu en Lex Maria anmälan till Inspektion för vård och omsorg, IVO.

Det var under sommaren som sjukhuset uppmärksammade en hög förekomst av patienter som hade blivit sjuka av den multiresistenta tarmbakterien Klebsiella oxytoca.

Vid en noggrann genomgång av sjukhuset visade det sig att bakterien fanns i några av sjukhusets miljöer.

– Alla vårdrelaterade infektioner på sjukhuset ser vi som allvarligt. Vi har vidtagit ett flertal åtgärder och jobbar intensivt för att säkerställa att patienter inte blir smittade av bakterien, säger Joacim Stalfors, förste chefläkare.

Hur har bakterien kunna spridas?

– Sjukhuset är en miljö där vi ger patienter mycket antibiotika, så då blir det en resistensutveckling bland bakterier. På sjukhuset har vi också patienter som är sjuka och som har ett nedsatt immunförsvar. Det kombinationen ger de här förutsättningarna.

Vid smittutbrottet involverades Folkhälsomyndigheten och sjukhuset förvaltning Västfastigheter. De har nu samverkat kring åtgärder för att förhindra ytterligare smitta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.