En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en närbild av en grupp musslor som växer tillsammans på en yta. Den högra sidan visar en person som undersöker musslor i en båt, med en havsmiljö i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna på musselodlingen utanför Mollösund på Orust där odlaren Anders Granhed visar hur exceptionellt bra musselår det ser ut att bli. Foto: Maria Phillips/SVT

Musselboom på västkusten – odlaren Anders: ”Häftigaste jag sett”

Uppdaterad
Publicerad

Enorma mängder av småmusslor syns nu på Bohuskusten.

Musselodlaren Anders Granhed har knappt sett något liknande på sina 40 år i branschen.

– Det är det häftigaste jag sett faktiskt, säger han

De syns på havsbotten, bryggfundament och tampar. Tjocka lager av centimeterstora nysättlade blåmusslor, alltså musslor som lämnat larvstadiet och börjar utvecklas till sin fasta form.

För musselodlaren Anders Granhed, vd på Scanfjord, var det en välkommen överraskning, de senaste åren har sättlingen varit dålig. Nu ser det ut att gå mot en rekordskörd nästa år och det är tätt mellan musslorna på alla av förtagets 20 odlingar.

– Det har varit ett par år med sämre yngelpåslag så man har känt lite oro. Men i år verkar det ha vänt, säger han.

Mycket kring Tjörn och Orust

Forskaren Mats Lindegart, professor vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, har fått in rapporter från vattnen kring Tjörn och Orust, Byfjorden utanför Uddevalla och norra Bohuslän om stor tillväxt av musslor. Det är just den stora geografiska spridningen som gör årets nysättling unik enligt honom.

Dykaren och fotografen Tobias Dahlin, Deep Sea Reporter, blev förvånad över den explosionsartade återkomsten av blåmusslor på just Byfjordens botten.

– Ålgräsängarna är fullkomligt nedtyngda av små blåmusslor. Och livet tycks frodas runt omkring. För mig är det överraskande. Ska man se det som ett kvitto på att havet börjar återhämta sig eller är det en signal på en obalans med dessa abnorma mängder?

Forskaren: ”Inget trendbrott”

Vad den beror på går inte att svara säkert. Men eftersom musslor sprids med havsströmmar kan en del vara att vädret var gynnsamt under maj och juni månad och mussellarverna befann sig på ”rätt ställe” för att få fäste.

För några år sedan kom rapporter om att blåmusslor blivit allt mer ovanligt på grunda vatten i västkusten. Om detta skulle vara en vändning är för tidigt att säga enligt forskaren Mats Lindegart.

– Jag skulle tro att det är en tillfällighet, inget trendbrott. Men det kan säkert vara så att det kommer finnas effekter kvar under ett par år. Det blir intressant att följa upp, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.