Foto: SVT

Närpolisen Christer i pension – hyllas med insamling av lokalbefolkningen

Publicerad

I 22 år har Christer Melvinsson arbetat som områdespolis i Torslanda. Uppenbarligen med framgång. När han nu går i pension har folk från orten samlat in nära 60 000 kronor till en gåva.

- Vi vill lyfta fram vikten av att ha en lokalpolis. Han är en lokalhjälte, säger Eddie Påfvelsson, en av initiativtagarna till insamlingen.

En polisamazon från 1969 står parkerad utanför Torslanda tidning. Det är Volvomuseet som dagen till ära lånat ut en av sina klenoder.

Denna fredag är tänkt att bli en enda lång hyllning till Torslandapolisen Christer Melvinsson, som nu går i pension. Det vet han om. Men bilen är en överraskning för Melvinsson när han kliver ut från ett möte på den lokala tidningsredaktionen.

– Ojojoj, såna här var man rädd för när man var 15! Jag har faktiskt aldrig åkt i en tidigare, utbrister han.

Resecheck på drygt 60 000 kronor

Turen går till den lokala stormarknaden där massor av människor har samlats för att tacka honom för hans insats. Under kvällen kommer han också att få en resecheck på summan 56 364 kronor. Hela 477 personer och företag på orten har bidragit i den insamling som startades i sociala medier för några veckor sedan. 

– Uppslutningen är otrolig, detta hade vi aldrig räknat med, säger Eddie Påfvelsson, en av initiativtagarna.

Närpoliser försvann som fenomen i en omorganisation för många år sedan. Men i praktiken har Melvinsson kunnat fortsätta ha det lokala perspektivet och patrullera gatorna i Torslanda. Nu är det många som uttrycker en oro för hur det blir på orten när han slutar.

– Det är ytterst beklagligt att han inte ersätts. Han har förebyggt mycket och vi vill lyfta vikten av att ha en lokalpolis, säger Eddie Påfvelsson.

Polisarbetet fortsätter

Men Torslandaborna behöver inte vara oroliga för att orten skulle bli en vit fläck på poliskartan. Det hävdar Jörgen Thorén, som är chef för lokalpolisområde Västra Hisingen där Torslanda ingår.

– Hisingspolisen kommer jobba vidare med att bekämpa brott och skapa trygghet i Torslanda. Samtidigt vill jag inte på något sätt förringa det goda jobb som Christer har gjort, men polisverksamheten står inte och faller med en person, säger Jörgen Thorén.

Själv är Melvinsson överväldigad av uppmärksamheten kring honom.

-  Det här kommer jag att bära med mig resten av livet, säger han med tårar i ögonen.

Se en längre intervju med Christer Melvinsson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.