– Vi har grävt ner åtta tvättlappar som förhoppningsvis försvinner, säger Vilma Nordlund, elev på Sötåsens naturbruksgymnasium i Töreboda. I klippet hör du mer om vad tävlingen går ut på. Foto: SVT

Naturbruksgymnasier tävlar i SM i nedbrytning

Publicerad

Just nu pågår SM i nedbrytning – ett mycket stillsamt mästerskap. Vid flera av landets naturbruksgymnasier har tvättlappar grävts ner i olika jordmån. Skolan med den tvättlapp som i höst har brutits ner mest vinner.

– Vi har grävt ner åtta tvättlappar som förhoppningsvis försvinner, säger Vilma Nordlund, elev på Sötåsens naturbruksgymnasium i Töreboda.

– Det går ut på att eleverna ska få en förståelse för vilken betydelse nedbrytning i marken har i lantbruk och i trädgårdsodling, säger Hans Nilsson, växtodlingslärare.

Tolv naturbruksgymnasier deltar, från Liljaskolan i Vännäs i norr till Svalöfs gymnasium i söder.

Jenny Höckert, forskare på SLU RådNu i Skara. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

– Syftet med SM i nedbrytning är att öka intresset och kunskapen kring hur viktig jordhälsan är, säger Jenny Höckert, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU RådNu i Skara, en av initiativtagarna till tävlingen.

Utmaning att hitta igen

När eleverna kommer tillbaka i vecka 34 ska lapparna grävas upp och tävlingen avgöras. Det finns en stor utmaning – att hitta lapparna igen. Om det har gått riktigt bra så finns det ju inte mycket kvar.

Anna-Karin Krijger, växtodlingslärare på Sötåsens naturbruksgymnasium Foto: Bosse Carlqvist/SVT

– Vi vill att eleverna ska få en konkret upplevelse av vad en god jordhälsa är och vad bra och dålig nedbrytning är, säger Jenny Höckert, forskare på SLU RådNu som tillsammans med LRF står bakom tävlingen.

Se när eleverna på Sötåsen gräver ner sitt tävlingsbidrag i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.