Nevs skriver mångmiljardavtal med kinesiska Panda

Uppdaterad
Publicerad

Nevs ska leverera 250.000 elfordon till kinesiska Panda. Det nya avtalet innebär hundratals nyanställningar i Trollhättan.

Beställningen från Panda New Energy ligger på 150.000 9-3 sedan elbilar till och med år 2020. Utöver detta omfattar avtalet ytterligare 100.000 elfordon samt olika tjänster. Värdet på samarbetsavtalet är 78 miljarder kinesiska renminbi (yuan), vilket motsvarar omkring 100 miljarder kronor, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

De beställda elbilarna kommer, åtminstone till en början, att tillverkas delvis i Nevs fabrik i Trollhättan.

NEVS

Hundratals nyanställningar

– Det är klart att det är en trygghet för Trollhättan att vi får ett avtal på de bilar vi ska lansera. Det är oerhört positivt, säger Nevs kommunikationschef Mikael Östlund till SVT Nyheter Väst.

I ett första läge handlar det om den gamla Saab 9-3-modellen som görs om till en elbil, men i fortsättningen är Nevs affärsidé att utveckla nya typer av mobilitetslösningar och elektriska drivlinor.

– Den första elbilen som vi tillverkar 9-3 därefter kommer vi att börja bygga på en ny arkitektur som är mer anpassad för elbil från början, säger Östlund till SVT Nyheter Väst.

Strax efter årsskiftet kommer det att vara 600 sysselsatta vid Nevs i Trollhättan meddelar Mikael Östlund.

– Och vi växer med 50 personer i månaden.

I vår kommer Nevs att rekrytera för att bygga om produktionsdelar i fabriken i Trollhättan.

– Senare under 2016 kommer vi att rekrytera bilbyggare, kanske under sommaren, för att påbörja viss produktion under 2016 av bland annat en förserie.

Läs också: Gamla Saab 9-3 ska återuppstå

Enligt Östlund kommer serieproduktionen troligen att sätta i gång i början av 2017. Då är planen att Nevs fabrik i Trollhättan kommer att producera målade karosser som skeppas till fabriken i Tianjin i Kina där de monterar bilen färdigt. Bilarna är tänkta till den kinesiska bilmarknaden, men kommer även att säljas i begränsad upplaga i Sverige.

– Vi kommer även bygga några elbilar här i Trollhättan eftersom vi ser att det finns en viss marknad även i Sverige, säger Mikael Östlund till SVT Nyheter Väst.

”100 miljarder sitter ju inte fel”

I Trollhättan tas beskedet emot med glada miner.

– Det här är ju förstås ett oerhört glädjande besked för Trollhättan och Trollhätteborna, säger Paul Åkerlund (S), kommunalråd i Trollhättan till TT.

– 100 miljarder kronor sitter ju inte fel.

– Det är väldigt svårt att överblicka hur många jobb det blir, säger Åkerlund som fått information om jätteaffären på förhand.

Enligt pressmeddelandet har Panda New Energy planer på att bli världsledande vad gäller att leasa ut miljöbilar.

– Vi är mycket glada för samarbetet med Nevs, som bygger på ett arv av framgångsrika innovationer och som har kapacitet att möta vår efterfrågan, skriver Ma Chao, ordförande i Panda New Energy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NEVS

Mer i ämnet