• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lisebergs nöjespark drar så mycket turister att omsättningen på näraliggande hotell och matställen stiger med 1,1 miljarder. Foto: TT

Turistnäringen tjänar miljarder på nöjesparker

Uppdaterad
Publicerad

De åtta största nöjesparkerna i Sverige drar så mycket turister till sina orter att omsättningen i kringområdena stiger med 5,8 miljarder.

Det framgår av en studie som Svenska Nöjesparksföreningen, SNPF, presenterade på tisdagen på en branschmässa i Göteborg. I studien visas hur de åtta största nöjesparkerna i Sverige påverkar turistekonomin och tillsammans bidrar till att 5,8 miljarder tillförs turistnäringarna kring nöjesparkerna. Det inkluderar intäkter för övernattningar, shopping, matställen och transporter.

Pelle Johannisson, som är ordförande för SNPF, är mycket glad över resultatet  av studien.

– Det visar för första gången på ett vetenskapligt sätt hur bra det går i vår bransch ocn hur stora värden vi tillför turistnäringarna omkring våra nöjesparker.

Lisebergsbesökarna omsätter 1,1 miljarder

Liseberg, som är den största nöjesparken, ger en turistekonomisk effekt utanför parken på 1,1 miljarder kronor. Den andra nöjesparken i Västsverige som ingår i studien, Skara Sommarland, ger en turistekonomisk effekt på 114 miljoner.

– Genom den här undersökningen får vi skarpare ammunition i vår dialog med politiker och andra beslutsfattare, menar Pelle Johannisson.

På frågan vad som tidigare har varit svårt att få gehör för i dialogen med politikerna svarar Pelle Johannisson att det kan ha handlat om svårigheter att få tillgång till mera mark runt nöjesparken eller att få bra infrastruktur med vägar och kollektiva transportmedel till parken.

Nöjesparkerna sysselsätter också ett stort antal anställda, de flesta under högsäsong sommartid. 2014 hade de åtta parkerna 7393 heltids- och deltidsanställda. Två tredjedelar av dem var under 25 år.

Ger också jobb i byggbranschen

Eftersom parkerna även fortlöpande investerar i och bygger nya attraktioner får detta dessutom effekter inom byggindustrin i form av arbetstillfällen. Enligt studien ger Liseberg 774 helårsjobb inom byggbranschen. Motsvarande siffra för Skara Sommarland är 42 helårsjobb.

Tillsammans hade de åtta nöjesparkerna 6,27 miljoner besökare under 2014.

Förutom Liseberg, som är den största nöjesparken, ingår även Gröna Lund, Kolmården, Astrid Lindgrens Värld, Skara Sommarland, Gustavsvik, Furuvik och Parken Zoo i Eskilstuna i undersökningen.

Undersökningen har gjorts av den brittiska konsulten Leisure Development Partners .

Turistekonomisk effekt

Liseberg 1105 miljoner kr

Astrid Lindgrens Värld 247 miljoner kr

Kolmården 231 miljoner kr

Gröna Lund 230 miljoner kr

Gustavsvik 132 miljoner kr

Skara Sommarland 114 miljoner kr

Parken Zoo Eskilstuna 42 miljoner kr

Furuvik 32 miljoner kr

källa: SNPF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.