22 områden i Sverige ses som särskilt utsatta av polisen. Både Norrby och Hässleholmen/Hulta i Borås står på den listan. Precis som de gjorde i den senaste kartläggningen.
– Det är oerhört tråkigt, men bra ur ett annat perspektiv. Det gör att hela samhället kan se problemet och jobba konstruktivt för att det inte ska vara särskilt utsatta områden, säger lokalpolisområdeschef Tomas Stakeberg Jansson.
Pratar mer med polisen
Men även om områdena står kvar på listan har polisen sett en förändring. På Hässleholmen har polisen märkt att tystnadskulturen minskat. Vändpunkten kom efter det brutala knivdådet i stadsdelen 2017, menar Tomas Stakeberg Jansson. Det var i mars det året som en ung man knivhöggs till döds och två andra skadades allvarligt. Hovrätten dömde senare tre män till livstids fängelse för dådet.
– Vi ser att de medborgare som inte är med i några kriminella nätverk har ett större förtroende för polisen och pratar mer med oss, säger Tomas Stakeberg Jansson.
Risk med att peka ut områden
Polisens lista över utsatta områden har kritiserats. Kritiken har handlat om att listan är stigmatiserande och kontraproduktiv. Tomas Stakeberg Jansson ser själv en risk med att klassa områden som utsatta.
– Det finns alltid en risk att det ökar polariseringen i samhället när man pekar ut ett område. Men alternativet att inte göra någonting när man vet att det ser ut på ett visst sätt är mycket sämre för medborgarna, säger Tomas Stakeberg Jansson.
Ingen ”quick fix”
Någon snabb lösning för områdena i Borås ser han inte. För att lösa problemen gäller det att polisen, kommunen och skolan samarbetar, menar han.
– När alla tar ansvar kommer vi vända trenden. Men det tar lång tid. Det finns ingen quick fix.