Nu faller domen mot Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens före detta ordförande i Göteborg. Foto: TT

Ann-Sofie Hermansson (S) frias från anklagelser om grovt förtal

Uppdaterad
Publicerad

Ann Sofie Hermansson (S) frias från anklagelser om grovt förtal. Hermansson åtalades bland annat för att ha kallat debattörerna Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi för extremister i sin blogg.

I sex blogginlägg beskrevs debattörerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil som bland annat ”extremister” och ”försvarare av terrorister” av Ann-Sofie Hermansson (S), som då var ordförande för kommunstyrelsen i Göteborg.

Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil polisanmälde Hermansson för förtal på grund av inläggen, men ärendet lades ner. De väckte då ett så kallat enskilt åtal mot Hermansson och rättegång inleddes för knappt två veckor sedan.

I dag föll domen mot Hermansson, och hon friades från anklagelserna om grovt förtal. Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi ska tillsammans betala politikerns rättegångskostnader på 190 000 kronor.

Skälig grund

Enligt tingsrättens rådman Mats Hagelin har man inte prövat sanningshalten i Hermanssons uttalande. Däremot anser man att det hon sagt inte är förtal.

– Vi anser att hon haft skälig grund för sina uttalanden, säger han.

Så det hon har sagt är sant?

– Inom juridiken pratar vi inte om sanning utan om det finns skälig grund, och det anser vi.

Inte förtal

Tingsrätten skriver vidare i ett pressmeddelande att man bedömer att det har funnits skälig grund för Ann-Sofie Hermanssons uttalanden på grund av uttalanden som Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil själva har gjort, samt på grund av uttalanden som har gjorts av grupperingen som de båda ingår i, Muslimska mänskliga rättighetskommitén (MMRK). Detta gäller Hermanssons uttalanden om att de två ska ha ”försvarat terrorister” och ”avfärdat insatser mot bl.a. IS-krigare”.

Vad det gäller Hermanssons övriga uttalanden om Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil, det vill säga då hon kallat dem för ”extrema röster”, ”extremister”, ”favorit-extremister” och ”icke-demokrater”, menar tingsrätten att det inte kan vara förtal. Man menar att det inte är påståenden med ett ”bestämt innehåll som kan prövas mot verkliga förhållanden”.

Vill läsa domen

Ann-Sofie Hermansson är själv nöjd med rättens beslut.

– Det var skönt att höra, det var ett bra domslut, säger hon.

– Det här är en seger för demokratin och yttrandefriheten.

De båda kvinnornas juridiska ombud, Silas Aliki Quezada, säger till SVT att hen vill läsa domen innan hen kommenterar den. SVT har även sökt Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil som hittills inte återkommit.

Tidigare har de avböjt att kommentera rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.