I maj 2013 anhölls tidigare vd:n Jan-Åke Jonsson, chefsjuristen Kristina Geers och ytterligare en person från Saab Automobile. Då hade ekobrottsmyndigheten sedan ett år tillbaka fattat misstankar om att brott hade begåtts under företagets sista levnadsår. Men det skulle dröja till februari 2016 innan åtal väcktes och först i januari 2017 inleddes rättegången.
Friande domar
På fredagen meddelade Vänersborgs tingsrätt att samtliga åtalade ska frias. I domen skriver man bland annat att Saab inte åsidosatt sina bokföringsskyldigheter.
”Inte heller har tingsrätten funnit att de uttalanden i media som förekommit från framförallt Victor Mullers sida har varit ägnade att påverka bedömningen av Saab i ekonomiskt avseende med hänsyn till i vilket sammanhang de förekommit där tyngdpunkten i medias rapportering legat på Saabs stora ekonomiska problem” skriver tingsrätten.
Läs mer: Advokaten: åtalet borde inte ens ha väckts
Man tillägger att åklagaren inte lyckats visa att de tilltalade gjort sig skyldiga till grov urkundsförfalskning och inte heller att revisionen av Saab för år 2010 fortsatt efter det att revisorerna intygat att de avslutat revisionen.
– Det är sorgligt att det ens blev ett åtal, åklagaren borde ha insett det tidigare, säger Bengt H Nilsson, advokat åt Saabs förre vd Jan Åke Jonsson.
Att det tagit så lång tid att komma fram till ett beslut har kritiserats bland annat av just Jan-Åke Jonsson.
– Men man behöver inte hålla på i fyra år med det. Det här är frågor som, hade man gjort sin hemläxa från början, hade man utagerat det här väldigt snabbt, sa han till SVT Nyheter Väst efter den sista förhandlingsdagen vid Vänersborgs tingsrätt.
”Betydande belopp”
Den långa tiden gör också att rättprocessen kommer att kosta. Det är en utredning som sysselsatt flera personer på Ekobrottsmyndigheten under drygt fyra års tid, med flera utlandsresor. Själva huvudförhandlingen landade tillslut på 16 förhandlingsdagar i Vänersborgs tingsrätt.
– Vad det här har kostat är inget vi kan överblicka i nuläget. Men sett i förhållande till vår verksamhet så rör det sig om betydande belopp, Stefan Nilsson, lagman vid Vänersborgs tingsrätt.
Dessutom tillkommer ersättningsanspråk från advokater. Totalt vill de sju advokaterna ha ersättningar på 10,2 miljoner.
1000 timmars arbete
En av dem som lagt flest arbetstimmar är Victor Mullers advokat Hans Strandberg. I den kostnadsräkning han skickat in till Vänersborgstingsrätt uppger han att han under två års tid lagt ner mer än 997 timmars arbete för en kostnad på drygt 1,3 miljoner exklusive moms. Totalt ber han om ersättning på 1,8 miljoner samt 29 000 kronor för sin klients resor.
– I den här typen av mål så hamnar det ju ofta i den storleksordningen. Det är så stora värden som står på spel så det förväntas att man gör en väldigt massiv insats, säger Hans Strandberg.
Läs mer: Advokaten: ”Jag förstår inte varför vi sitter här”
Det som förvånade honom var att fallet tog sig hela vägen till domstol efter det att kammarrätten friat Victor Muller från att betala skatt för den ersättning han fick från Saab.
För lite kraft på svindleriet
Tage Alalehto, docent i sociologi vid Umeå universitet, har inriktat sig på ekonomisk brottslighet. Han anser inte att det rör sig om någon lång utredningstid. Snittet för Ekobrottsmyndighetens, ofta komplicerade, utredningar ligger på 6,5 år.
– Det är värt det, Vi måste upprätthålla lag och ordning, det är ju den första primära uppgiften som vi har. Ekobrottsmyndighetens mål är att utreda om det begåtts något brott och vem som är skyldig till det, och då kostar det vad det kostar.
Fakta: De huvudåtalade
Victor Muller, vd och styrelseordförande i Saab Automobile vid konkursen 2011. Har även en huvudroll i nederländska Spyker, som ägde Saab under den sista tiden. Åtalades för grovt svindleri samt två fall av grovt försvårande av skattekontroll.
Jan Åke Jonsson, mångårig vd som avgick på våren 2011. Åtalades för grovt svindleri, två fall av grovt försvårande av skattekontroll samt grovt osant intygande.
Kristina Geers, chefsjurist och styrelsemedlem. Åtalades för grovt svindleri, två fall av grovt försvårande av skattekontroll, två fall av grovt osant intygande samt grov urkundsförfalskning.
Åklagarna yrkade på fängelsestraff för dessa tre och ytterligare två Saab-anställda.
Två revisorer var också åtalade.
Alla frikändes.
TT