I vanliga fall är kvantdatorn i labbet på Chalmers i Göteborg nedkyld till en temperatur kallare än i yttre rymden. Nu hålls den uppe efter att tester har körts och komponenter ska bytas ut. Det är en av anledningarna till att man nu ska bygga en kopia av kvantdatorn.
– När man håller på att vidareutveckla den finns det ingen tid för att andra än oss ska få en möjlighet till att testa kvantdatorn och se vilka problem den kan lösa, säger Per Delsing, professor i fysik på Chalmers.
Ska bygga en kopia
Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har donerat 100 miljoner till kopian och en supportavdelning för att ge svenska företag och forskare möjlighet att testa sina problem på superdatorn.
– Vi vill bygga kompetens i Sverige kring kvantdatorer, och sänka trösklarna för att använda sig av kvantteknologi.
Flera användningsområden
Chalmersforskarnas kvantdator väntas nå sin maximala kapacitet 2029 men redan nu är den intressant att köra kvantalgoritmer på.
– Att ha ett problem där man har väldigt många möjligheter, där man antingen vill nå den billigaste eller snabbaste lösningen är en kvantdator lämpad på att lösa, säger Per Delsing.
Projektet har flera partnerföretag och enligt Per Delsing finns det stor användningspotential för kvantdatorn inom flera olika områden.
– Vår kvantdator består av ett kvantsystem och kan simulera molekyler, och det kan användas inom bland annat läkelmedelsbranschen och den kemiska industrin.
DET HÄR ÄR EN KVANTDATOR
Datorn består av kvantbitar, som är ett slags elektroniskt minne. Ju fler kvantbitar som kopplas ihop desto större kapacitet får datorn.
De måste dock kopplas samman på rätt sätt för att datorn ska fungera. För varje kvantbit som används blir datorn mer komplicerad att utveckla.
En dator hanterar information binärt, alltså genom att bara utnyttja de två siffrorna 1 och 0. I en vanlig dator är varje bit antingen 0 eller 1 och den kan alltså bara representera ett tal åt gången
En kvantbit kan representera både 1 och 0 samtidigt. Två kvantbitar kan därför representera fyra tal samtidigt – 00, 01, 10 och 11.
För varje kvantbit som läggs till ökar antalet siffror. Kvantdatorer har därför en kraftigt högre beräkningsförmåga än en vanlig dator och kan därmed beräkna vissa typer av problem mycket snabbare.
För att en kvantdator ska fungera måste den förvaras kallt, närmare sagt nästan vid den absoluta nollpunkten som ligger på 273,15 minusgrader Celcius.
Därför omges datorn av flera lager av sköldar som ser till att den inte värms upp.