Fastighetsägare i Göteborg storsatsar på återbruk – för klimatet

Publicerad

Nära ett fyrtiotal fastighetsägare i Göteborg tar under måndagen hand på att återbruka mera. Ett viktigt steg för att bidra till Göteborgs stads mål att bli klimatneutrala år 2030.

– Det finns ingen tid att förlora, säger Susan Runsten, processledare vid Business Region Göteborg.

Ungefär en tredjedel av allt avfall kommer från byggsektorn, som dessutom står för en femtedel av Sveriges klimatpåverkan. Och fortfarande idag är det mycket byggmaterial som inte återvinns, när det byts ut eller blir över från rivning.

– Vi kan inte fortsätta så här. Vi behöver få en större storskalighet. Fler tjänster som gör det lätt, säger Susan Runsten, processledare vid Business Region Göteborg.

Susan Runsten, processledare vid Business Region Göteborg, i ett kontor som mestadels består av återvunnet material. Foto: Julia Kero/ SVT

Hon menar att fastighetsägarna har en nyckelroll i förändringen för få till ett cirkulärt byggande på allvar. Bland annat genom att dela erfarenheter med varandra, utveckla kompetenser inom området och ställa krav på återbruk i exempelvis upphandlingar.

– Linjärt byggande ska bli cirkulärt, det är nu eller aldrig.

”Gammal kunskap”

Ett av fastighetsbolagen som arbetat med återbruk under några år är Vasakronan. I Strömshuset vid Domkyrkan i centrala Göteborg har Vasakronan ett kontor, som till stor del är byggt av återbrukat material.

 – Återbruk är ju egentligen gammal kunskap. Nu behöver vi komma tillbaka dit igen, säger Magnus Tengberg, affärsområdeschef på Vasakronan, och pekar runt i lokalen.

I klippet får du höra mer om vad som går att återbruka och använda igen i byggprocessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.