Borås är ett av de områden i landet som kommer att få tillgång till vapnet på försök. Syftet med det nya vapnet är att minska våldsnivån.
– Vi vill pröva om vi kan få en våldsanvändning som är mindre dödlig, säger Lena Matthijs polisområdeschef i Älvsborg.
I Borås kommer alla poliser i yttre tjänst att utrustas med det nya elchockvapnet. Poliserna utbildas i juridiken kring vapnet, hur vapnet funkar och vilka begränsningarna är. Dessutom så övar de på olika scenarier.
Två pilar skjuts iväg
Det nya vapnet kan användas på upp till sju meters håll. Laserpunkter visar var två pilar kommer att träffa. Vapnet skjuter ut pilar som är kopplade till vapnet med tunna trådar. När pilarna går in i kroppen tappar personen som träffats tillfälligt kontrollen över musklerna. Mellan pilarna uppstår en strömkrets.
– Man upplever en väldigt stark smärta och musklerna slutar bära en. Det finns ingen dokumenterad koppling mellan det här vapnet och dödsfall. Däremot så finns det en risk med fall, säger Lena Matthijs.
Det har framförts kritik från människorättsorganisationer om att det inte behövs ett till vapen. Hur ser du på det?
– Jag menar att det här är ett bättre vapen än något av det vi redan har. Vi får mindre skador och det är mindre farligt, men det slår ut en person fullständigt, vilket gör att vi kan lösa situationer utan dödligt våld.
Försöket med elchocksvapen kommer att löpa i två år .
– Sedan får vi utvärdera och se om det blir en permanent utrustning för våra polismän, säger Lena Matthijs.